Hogyan akadályozd meg a kulcs nélküli autók lopását?

 

Napjainkban minden technológiai kütyü egyre rohamosabban fejlődik. Minden nap feltalálnak valamilyen új eszközt, amivel könnyebbé, gyorsabbá és kényelmesebbé válik az életünk. Ez az autók világában is így van. Egyre több újítást vezetnek be, és az egyik kedvencünk ezek közül a Keyless go, másnevén a kulcs nélküli ajtónyitás, és indítás. Cikkünkből megtudhatod, mi is az, mit kell tudni róla és melyek a veszélyei!

 

Kulcs nélküli indítás

 

Egy kulcs a kényelemért

 

Megtörtént már veled, hogy miközben éppen a zsebedből vagy a táskádból próbáltad meg kiszedni a kocsid kulcsát, beleakadt valamibe? Ilyenkor gyakori, hogy az ember idegességében csak rángatja, míg végül egy mozdulattal kiszabadítja, a lendülettől viszont kirepül a táskából, a földre esik, és össze is törik. Nos, ez a veszély immár a múlté.
A legújabb autókulcs típus, a Keyless Go fajtájú, vagy más néven proxy rendszerű kulcs különlegessége, hogy úgy tudod vele kinyitni az autódat, hogy hozzá sem kell érned.

 

Hogyan működik a  keyless go rendszer?

 

A kulcs nélküli ajtónyitók, más néven szabadkezes kulcsok a legmodernebb rádiófrekvenciás technikával felszerelt, autónyitó és indító kulcsok egyben, kibővített kényelmi funkcióval. Az egységben található egy ún. vészkulcs, ami egy mechanikus kulcs arra az esetre, ha az elektronika nem működne. Így az ajtó kinyitható vele.

A kulcs kiad magából egy rádiófrekvenciás jelet, amit nagyjából másfél- től  5 méteres körzetig sugároz ki magából. A kocsinak az ajtajában illetve a csomagtartónál is van egy szenzor, ami érzékeli az intelligens kulcs által kiadott jelet.

Amikor megfogod a kilincset, és megnyomod az azon lévő gombot, akkor az autó tudja, hogy a közelben van a gazdája, így automatikusan kinyitja az ajtó zárját és a riasztóját is kikapcsolja, hogy kényelmesen, minden probléma nélkül szállhass be. Valamint a motort is indításkész helyzetbe állítja. Így az ember csak kilinccsel kinyitja az autót, beül, megnyomja a Start-Stop nyomógombot, és elindul.

Ez a nyitási módszer például akkor lehet nagyon hasznos, ha épp nagybevásárlást tart az ember, és végtelen holmival megrakodva próbál a kocsiajtóhoz egyensúlyozni, a kulcs meg valahol a legmesszebbi zsebe legmélyén van. Egy ilyen proxy-s kulccsal viszont csak hozzáér az ajtóhoz, és máris szezám tárulj!

A rendszer hátránya, hogy a biztonságtechnikai fejlesztéseket nem követte a biztonsági protokolok fejlesztése, így könnyen sérülékennyé vált. 

Az utóbbi időben a külföldi autólopások hosszú idejű csökkenés után ismét növekedésnek indultak. Ennek hatására próbálják az autógyárak elejét venni a lopásoknak, és a biztonságra nagyobb fókuszt helyezni.

Amíg a régebbi típusú autóknál az autótolvajnak meg kellett küzdenie az elektro- mechanikus ajtózárral, kormányzárral és az elektronikus indításgátlóval, addig a Keyless go rendszernél csak egy jelet kell befognia és megy minden.

 

A kulcs nélküli ajtónyitó kulcsok veszélyei

 

Az elmúlt évben több olyan külföldi videó is napvilágot látott, ahol az autótolvajok családi házak elöl lopják el egyszerűen ezeket az autókat.

Az elektronikus kulcs folyamatosan próbálja felvenni az autóval a kapcsolatot, ha ez sikerül, és a biztonsági egyezés megfelelő, akkor engedélyt ad az autónak a zárak nyitására, és  az indíthatóságára, melyet a tolvajok is kihasználnak.

Az egyik ember egy nagy antennát mozgat a bejárati ajtó körül, keresve a jelet. Hiszen általában a gépjármű tulajdonosok a kocsikulcsot az ajtó mellett teszik le a kabátzsebbe, táskában hagyva, vagy ott felakasztják.

Ha megvan a jel, akkor azt egy eszközön keresztül átjátsza a társának, aki a kocsinál áll egy hasonló eszközzel, így az autó úgy érzékeli, hogy ott a kulcs, így kinyitja a zárat, és indítható állapotba helyezi az autót. A társa beül, és beindítja az autót, majd elhajtanak. Mivel a kulcs jelére csak az autó beindulásig van szükség. Amíg nem állítja le nem kéri az újabb kódot.

 

A legújabb független kutatások bizonyitékai

 

 • A brit Thatcham Research biztosítási kutató társaság a kulcs nélküli nyitási indítási rendszerek biztonsági hiányosságait tárta fel. Amiből kiderült, hogy az Audi e-tron, a Jaguar XE, a Range Rover Evoque és a Mercedes B-osztály kiváló szintű lopásvédelmmel rendelkezik. A Ford Mondeo, a Hyundai Nexo, a Kia ProCeed, a Lexus UX, a Toyota Corolla Hybrid és a Porsche Macan gyenge értékelést kapott. A Suzuki Jimny kapta a leggyengébb minősítést, mivel pofonegyszerű kinyitni.
 • A Német Autóklub (ADAC) egy nagyszabású vizsgálatot indított 2019. elején, és 237  féle kulcs nélküli indítású modellt tesztelt le, meglepő eredménynel. 230 modell könnyen meglovasítható egy olcsóbb az interneten beszerezhető eszközzel 20- 30 mp alatt. 4 féle tipus volt, ami kisebb trükökkel vagy beindítható, vagy nyitható volt. 3 modell volt, amivel nem boldogultak, mindhárom Land Rover modell: az új Discovery, az új Range Rover és a Jaguar I-Pace.

 

Proxi autókulcsok védelme

 

Megoldások a kulcs nélküli autók lopása ellen 2019- ben

 

 1. Tartsd minél távolabb a bejárati ajtódtól az autókulcsod.
 2. Másik megoldás az ún. árnyékolt kulcstokok. Ez egy speciális fémszálakkal átszőtt bélés a Faraday elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a tokba nem hatol be az elektromos, vagy mágneses tér, a kulcsot leárnyékolja. Így nem bocsát ki jelet, amíg benne van. A kocsihoz érve ki lehet venni a tokból, és ugyanúgy működik. Ebbe lehet tenni telefont, vagy bankkártyát is, ami szintén védett lesz. Blokkolja az RFID, az NFC, a Bluetooth, a GPS, a SatNav hálózatokat, a mobiltelefonok 3- 4 G hálózatát,  és a WiFi  jeleit is.
 3. A legolcsóbb, bár nem éppen komfortos megoldás, ha a kulcsodat becsomagolod alufóliába, vagy fém csokisdobozba, ha nem használod!
 4. Kapcsoltasd ki a kulcsod rádiófrekvenciás jelét a márkaszervízben (nem minden típusnál lehetséges), de ekkor manuálisan kell nyitnod az autód, és elveszti az előnyét.
 5. Használj egyedi védelmet: kormányzár, váltózár, utólagos riasztó, titkos kapcsoló!
 6. Parkolj a saját garázsodban, és zárd be a kapukat, így megnehezíted a tolvajok dolgát!

 


 

 

5 gyári megoldás a keyless go autólopások ellen 2019- ben

 

Mobiltelefonos autónyitás

 

 1. Az új Ford járművekben már a kulcsba egy mozgásérzékelő is került, így ha a kulcs nem mozog, akkor nem is kommunikál az autóval, tehát a jelet is nehezebb ellopni. Hiszen ha az ember nem mozog zsebében a kulccsal, nem ad ki jelet.
 2. Egy új alkalmazás már mobiltelefonra ad engedélyt az autó nyitására, és elindítására. Ez már ősszel elérhető a Hunday Sonatán. A mobil applikáció segítségével telefonját a kilincshez tartja a tulajdonos, és már mehet is. Bluetooth kapcsolat segítségével akár távolról is beindítható az autó.
 3. Az Apple eddig is használta a Face ID alkalmazást a telefonjaiban, de nemrég levédette ezt az autó nyitó- záró, és indító egységére is. A rendszerben az archoz tárolná az autó beálltásait: üléshelyzet, kormánymagasság, rádió…stb.
 4. A Bosch is kifejlesztett egy eszközt, Perfectly Keyless néven. A mobiltelefont használja kulcsként. Az adatokat egy felhő alapú rendszerben tárolja. Bluetoothon keresztül kommunikál. Egyedisége a már létező NFC rendszerhez képest, hogy itt nem kell a telefont oda tartani a zárhoz, hanem a Perfectly Keyless rendszerben ez messzebbről is megoldható.  Így egy digitális beléptetőrendszert hoztak létre.

 

 

Összességében úgy néz ki a jövő még tartogat meglepetéseket a keyless go téren, és számíthatunk meghökkentő technikai újításokra. Mára már az autógyárak is felismerték a biztosnági hibákat, és a jövőben igyekznek betömni a biztonsági réseket a már legyártott autóknál is, melyet kíváncsian várunk!