Tudj meg többet a  gyújtáskapcsoló betét hibáiról

Te meg tudnád mondani pontosan, hogy az autód hány aprócska alkatrészből áll? Nos, igen, a válasz az, hogy elég sokból. Ráadásul sajnos elég, ha csak egyetlen ilyen apróság meghibásodik, és máris beüt a baj. A gyújtáskapcsoló betét hibái például azt okozzák, hogy az autód valószínűleg nem fog beindulni. De ne aggódj, a mi csapatunk erre a problémára is tud megoldást!

Egyáltalán mi az a gyújtáskapcsoló?

A gyújtáskapcsoló zárbetét nem más, mint a kormány alatt elhelyezkedő zárhenger, amibe az autó kulcsát kell behelyezni.
Ez az alkatrész több funkciót is ellát:

  1. először is ez a rész az, ami a kulcs elforgatásával feloldja a kormányzárat, és lehetővé teszi annak forgatását. 
  2. Másodsorban a kulcs elforgatásakor adod rá a gyújtást, vagyis így tudod elindítani az autódat. Modernebb autók esetében ez lehet akár csak egy gomb is, ami az önindítót kapcsolja be, illetve engedélyezi az automata váltó használatát. 
  3. Harmadszorra pedig a gyújtáskapcsoló zárbetéten található az a transponder gyűrű, ami érzékeli, leolvassa a slusszkulcsba épített chip jelét, amit elküld az autó fedélzeti számítógépének, ezzel feloldva az indításgátló szerkezetet. 

Vagyis egyszerre több funkció is működésbe lép, amik arra szolgálnak, hogy elindíthasd az autódat. Ám néha felüti a fejét egy váratlan probléma, ami megakadályozza mindezt, és te ott maradsz egy autóval, ami egészen egyszerűen nem akar elindulni.

A gyújtáskapcsoló betét hibái

Ha az alábbi tüneteket veszed észre, akkor valószínűleg a gyújtáskapcsoló betéttel van baj:

  • a kulcs szorul, akad, vagy nem ugrik vissza
  • beragad a kulcs és nem fordul el
  • a gyújtáskapcsoló elfordul, de nem adja rá a gyújtást
  • a gyújtáskapcsoló elfordul, de nem veszi le a gyújtást

Mit tegyél, ha a gyújtáskapcsoló betét hibáját észleled?

Mielőtt autószerelőt hívsz, érdemes kiszerelni az elektromos betétet, és megnézni, hogy így működik-e. Vagy megpróbálhatod megolajozni a gyújtáskapcsoló zárbetétet, mert ez egy olyan módszer, amivel rosszat nem tehetsz, és esetenként megoldja a problémát. Amennyiben az olajozás után sem indul be az autód, az azt jelenti, hogy valamilyen komolyabb baj van, amihez szakember kellene, de legalábbis ki kell bontani a zárbetétet a műszerfalból.

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy inkább hívj fel minket, hiszen ha egyedül próbálod meg kiszedni és megjavítani a gyújtáskapcsolót, akkor nagyobb kárt okozhatsz, mint az alap probléma. Ezen a területen több kábel is végigfut, valamint az indításgátló érzékelője is itt található, és ezeknek jobb, ha nem esik baja. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a gyújtáskapcsoló javítása többe kerülne, mint egy új beszerelése, ennek a felméréséhez viszont szakemberre lesz szükséged.

A mi csapatunk tagjai sokéves szakértelemmel rendelkeznek az autó minden egyes porcikájával kapcsolatban. Ha azt tapasztalod, hogy az autód nem indul el, nem adja rá a gyújtást, vagy akad a kulcs, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy gyorsan felhívsz minket, és mi a lehető legrövidebb idő alatt, roncsolásmentesen megoldjuk a problémádat. 

Ne vacakolj a házi módszerekkel, bízd magad a szakértők segítségére!

Szabó Dénes