Mi köze az ajtónyitásnak a lemerült akkumlátorhoz?

 

Az ajtónyitás lemerült akkumlátor mellett annak lemerülési fokától függ…

Az akkumulátor az autó egyik létfontosságú „szerve”. Nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha lemerül vagy elromlik, hiába állsz indulásra készen az autód mellett, még az ajtókat sem tudod majd kinyitni. Ilyenkor az autózárak többsége mivel elektromechanikus 6V alatt a legutolsó állapotot tárolják, ami a zárás, így kulccsal sem nyithatók.

 

Hogyan érd el az ajtónyitást lemerült akkumulátor mellett?

 

Ahhoz, hogy az autód sértetlenül megússza ezt a történetet, nem érdemes egyedül nekivágni sem a javításnak, sem pedig a zárnyitásnak. Szakembert kell hívnod, aki hamar a segítségedre siethet és kisegíthet a szorult helyzetedből. Ez persze eltart egy darabig, és bizonyos költségekkel is jár, ezért a legfontosabb, hogy mindig figyelj oda az autódra: az akkumulátor elromlásának ugyanis mindig vannak előjelei.

 

Honnan tudod, hogy le fog merülni az akkumlátor?

 

Ha úgy érzed, a szokásosnál nehezebben indul be az autód, akkor jusson eszedbe, hogy az akkumulátor lehet a ludas. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy nem hagytad-e felkapcsolva a világítást, bekapcsolva a fűtést vagy a klímát, ugyanis ezek merítik az áramforrást, illetve hátráltatják az indítást.
Ha részedről minden rendben, akkor viszont lehet, hogy öreg már az aksi, és lassan ideje kicserélni.

Az újabb autóknál egyszerűbb a dolog, ugyanis amikor úgy érzi a jármű, hogy gyengül az áramforrás, egyszerűen letilt az elektromos szabályozás.

 

Mi köze a lemerült akkumulátornak az ajtónyitáshoz?

 

A régebbi gyártmányú kocsik központi zárral vannak ellátva, így ezeket a járműveket egyszerű kinyitni. Ha a kocsiban ülsz, de nincs nálad a kulcs, a belső füllel simán ki tudod nyitni az ajtókat. A fiatalabb évjáratú autók viszont reteszelős zárszerkezettel vannak felszerelve, így, ha az autó be van zárva és csak távirányító van nálad, de kulcs nem, sehogy sem tudod kinyitni. Még akkor sem, ha benne ülsz.
Ha leparkolsz, de nem zárod be az autódat, néhány perc múlva ez a szerkezet megteszi helyetted. Így ezekkel az autókkal meggyűlik az ember baja, ha lemerül az akkumulátor.

Ajtónyitás lemerült akkumulátorral

 

A városi legendaként terjedő ajtónyitó technikák, melyek nagy része az interneten is fellelhető, nem igazán működőképesek, viszont annál veszélyesebbek lehetnek. A hajcsat vagy a drót használata leginkább csak a filmekben vezet eredményre, mint ahogy szélvédő betörése is csak a vásznon mutat jól.

A valóságban csak összekarcolt autót, tönkretett zárat és rengeteg üvegszilánkot kapsz, ráadásul ettől még nem javul meg az akkumulátor sem.

Jobban jársz, ha szakembert hívsz, aki áramot tud varázsolni, és emelett egy speciális zárnyitó szerkezettel roncsolásmentesen ki tudja nyitni az ajtózárat úgy, hogy egy karcolás sem esik a kocsin.

Ha ez megvan, akkor az akkumulátort fel kell tölteni, vagy – ha sürgős, hogy az autót elvidd a helyszínről – be kell bikázni, hogy elindulhass vele. Ha minket hívsz, jelezd a telefonban a problémát, és bebikázzuk, vagy akár viszünk is neked egy új aksit.

Ha ez az első alkalom, hogy így jártál, és az aksi sem öreg még, akkor ennyivel megúsztad – legközelebb legyél figyelmesebb! Ám ha már régóta gyanús, hogy a szokottnál nehezebben akar beindulni, akkor jobban jársz, ha az első utad az autós boltba vezet, ahol beszerzel egy új akkumulátort…

 

Tel: +36 20/575-1595