A kormányzár kikapcsolása, kiiktatása, és annak veszélyei

 

A kormányzár kiiktatását, kikapcsolását mindig bízd szakemberre, hogy elkerüld a baleseteket!

A kormányzárak alapvetően nagyon hasznos szerkezetek, hiszen megnehezítik a tolvajok dolgát. Ha sikerül is kinyitnia az ajtót, nem elég, ha beindítja a motort, meg kell küzdenie a kormányzárral is, enélkül nem lehetséges a jármű kormányzása. Van azonban olyan szituáció, amikor neked lenne szükséged a kormányzár kikapcsolására, kiiktatására, valamilyen meghibásodás miatt azonban ez nem lehetséges.

Számtalan kormányzár létezik és sokféle meghibásodás történhet egy autó esetében. Pontosan ezért fordulhat elő, hogy egy felmerülő probléma miatt az elektromos, beépített kormányzár nem old ki magától. Mielőtt arra gondolnál, hogy megoldod egyedül a problémát, gondolkozz egy kicsit, ne ess neki egyből a kormányzár kiiktatásának hiszen nem ismered a működését, és a kiszerelésének módjait! A légzsák plusz veszélyt jelent számodra!

Létezik sokkal egyszerűbb és biztonságosabb módja is annak, hogy megoldd ezt az igazán kellemetlen szituációt. Mutatjuk, mit kell tudnod, és mit érdemes tenned.

 

Milyen utólagos kormányzárak léteznek?

 

Az egészen olcsótól a drágább kategóriákig sokféle kormányzár létezik. Az úgynevezett „balta” kormányzár például az előbbi kategóriához tartozik: használata során a kormányívre kell rögzíteni, majd egy úgynevezett hengerzárral felerősíteni azt. Hátránya az, hogy a legtöbb tolvajnak ez ma már nem okoz problémát.

Ennél biztonságosabbak azok a szerkezetek, melyek a pedált a kormánnyal kötik össze. 
A tolvajok ellen a leghatékonyabb zárak azonban a zárra szerelhető autolock és disklock szerkezetek. Mivel az egész kormányt befedik, feltűnőek, és nehéz is feltörni őket, ezért általában már a látvány elveszi a tolvajok kedvét a piszkálástól.

Emellett létezik beépített elektromos kormányzár is, melyet nem fizikailag erősítesz fel, hanem eleve benne van a kocsiban. És előfordul, hogy elromlik…

 

Milyen meghibásodások esetén kell a kormányzár feloldása, kiiktatása?

 

Leggyakrabban a mechanikus gyújtáskapcsoló meghibásodása esetén van erre szükség. Ha nem fordul el a kulcs a gyújtáskapcsolóban, akkor ha van másik gyújtáskapcsoló, akkor cserélhető, de ha nincs, akkor a kormányzár kiiktatására is szükség van ahhoz, hogy megoldódjon a probléma. És folytathasd az utat!

Az elektromos, beépített kormányzár esetében egyéb mechanikai meghibásodás is okozhat bajt, ilyen esetekben is előfordulhat, hogy szükség van a szerkezet kiiktatására.

 

Mit tehetsz ilyen esetben?

 

Míg egy külső lopás elleni, utólagos kormányzárat egyszerűen levehetsz, addig a gyári vagy az elektromos esetében sokkal bonyolultabb a helyzet. Ha valami olyan probléma merül fel, ami miatt nem old fel a zár, semmiképpen ne próbáld meg egyedül megoldani!

 

Hiszen míg egy szakember speciális szerszámok segítségével úgy iktatja ki a kormányzárat, hogy tovább tudj menni, addig, ha egyedül próbálkozol, jó eséllyel drágán megjavítható kárt teszel a kocsiban vagy annak elektronikájában.

 

Ha segítségre szorulsz, jobban jársz, ha azonnal tárcsázod a telefonszámunkat!

Mi kisebb bontásokkal, tipustól függően sérülés nélkül, gyorsan feloldjuk a kormányzárat, miután a helyszínre érkeztünk és igazoltad, hogy a jármű a te tulajdonodban van.

 

06 20 575- 15- 95

 

Ha tetszett a bejegyzés lájkold a Facebookon is!