Gépkocsi feltörés után is használható maradhat az autózár!

Szerző: Szabó Dénes, okleveles autózár nyitó specialista

gépkocsi feltörés

Gépkocsi feltörés utáni zárszervíz

 

Csak néhány órára hagytad magára a kocsidat, ráadásul egy igen forgalmas szakaszon parkoltál vele, viszont mire visszaértél, mégis azt látod, hogy feltörték. Nem sok ennél bosszantóbb helyzet létezik a világon, különösen akkor, ha semmilyen értéket nem hagytál a járműben, cserébe viszont most ott állsz egy összeroncsolt zárral és egy megrongált autóval. Az elkövetők kézre kerítése nem a mi feladatunk, viszont a gépkocsi feltörés utáni zárjavításban tudunk neked segíteni!

 

Honnan tudhatod, hogy feltörték a kocsidat?

 

Annak, hogy illetéktelen jutott be a kocsidba, nincsenek mindig egyértelmű jelei első pillantásra. Viszont ha gyanús külsérelmi nyomot látsz a kocsidon, ha nem vagy csak nagyon nehezen megy bele a kulcs a zárba, akkor jó eséllyel a te járműved is egy tolvaj áldozata lett. Szintén tipikus jel lehet az, hogy ha ugyan belemegy a kulcs a zárba, de az nem fordul el, vagy csak zárás irányba fordítható. Ha pedig valamilyen idegen tárgy van a zárban, akkor egyértelműen gyanakodhatsz bűncselekményre. 

 

Mit tegyél a gépkocsi feltörés (vagy kísérlet) után?

 

Érdemes kipróbálni, hogy a zár rongálása ellenére a távirányító működik-e. Ha igen, akkor a jó hír az, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint elsőre tűnik. Viszont ha nem reagál rá a kocsi, akkor a gyári zár sem fog működni.

Ennek oka, hogy a kocsik olyan biztonsági zárakkal vannak felszerelve, amelyekre ha valaki túl nagy erőhatást gyakorol, akkor rendszerint két opció lehetséges:

 

  1. vagy beletörik a tolvaj által használt eszköz a zárba,
  2. vagy maga a zár roncsolódik túlzott mértékben. 

 

Az utóbbi esetében jó eséllyel az egész szerkezet használhatatlanná válik, vagyis csak egy szakember által elvégzett technikai ajtónyitást követően lehet kiszerelni a sérült zárat, és egy újjal pótolni azt. Természetesen ez a legrosszabb forgatókönyv, de sok esetben elegendő egy zárjavítás is ahhoz, hogy minden újra visszazökkenjen a régi kerékvágásba. 

 

Miért nem érdemes egyedül hozzányúlnod a zárhoz?

 

Tudjuk, hogy egy ilyen szituációban elönti az ember fejét a köd és nagyon nehéz megállni, hogy hozzányúlj a sérült zárhoz. Pedig sokkal többet segítesz magadon azzal, ha türelmesen vársz a feltört kocsid mellett, bármennyire is nehéz feladatnak tűnik ez. Ugyanis, ha rángatod, megpróbálod egyedül kinyitni vagy feszegetni, az eddigieknél is nagyobb kárt tehetsz a kocsidban, ami miatt az is előfordulhat, hogy mélyebben a zsebedbe kell majd nyúlnod. 

 

Viszont ha megfelelő szakemberhez fordulsz ilyenkor, ő megnézni, pontosan mi a helyzet a sérült zárral, és megkeresi a lehető legjobb megoldási módot a probléma elhárítására. Ha bajba kerültél, hozzánk bármikor fordulhatsz, segítünk, hogy újra használhasd a kocsidat!

 

Budapesten egy órán belül a helyszínre érünk, de vidéken is bátran kérheted a segítségünket. Ahogy gyanakodni kezdesz, azonnal hívd a számunkat és gyorsan ott vagyunk!

Mindegy, hogyan zárult be – mi zúzás nélkül kinyitjuk neked!

 

Szabó Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hívj most! 06 20 575-15-95