Ezt kell tenned, ha a gyújtáskapcsoló zárbetétje szorul

 

 

Mindent megpróbáltál, mégsem akar engedelmeskedni neked. A napi programod összeomlott, ha az első helyre késve érkezel, onnantól kezdve minden eltervezett találkozó időpontja borul. Igyekezz most ne emiatt stresszelni, hiszen előbb az autód problémáját kell megoldani. Ha nem fordul el a kulcs a zárban, nagy az esély arra, hogy a gyújtáskapcsoló zárbetétje okozza a bajt.

Ne aggódj, nem neked kell kicserélned a gyújtáskapcsoló zárbetétjét – hacsak nem vagy autószerelő. Jó tudni azonban, hogy ez az apró szerkezet mit irányít a kocsidban és mi történik, ha esetleg meghibásodik.

 

Pontosan mi az a gyújtáskapcsoló zár?

 

Biztos észrevetted már, hogy amíg nem fordítod el a kulcsot a kocsiban, addig alig tudod mozgatni a kormányt. Nos, ezt a jelenséget a kormányzár miatt tapasztalhatod, ezt a gyújtáskapcsoló vezérli amit a slusszkulcs hoz működésbe. A szerkezetnek az egyik fő feladata, hogy segítségével ki- és be lehet kapcsolni a kormányzárat.  A másik fő feladata az elektromos betétek működtetése, mellyel rákerül a járműre a gyújtás és támogatja az önindító rendszert. Bizonyos típusú autóknál a gyújtáskapcsoló zár segíti működtetni az automata váltót is.

 

Ha 1995. után gyártották az autódat, immobiliserrel van felszerelve, akkor garantáltan van a gyújtáskapcsolóra építve egy transzponder gyűrű is, amely engedi beindítani az autót.

Ha jogosulatlan, megfelelő kulccsal nem rendelkező személy próbálja meg beindítani az autódat, ez a fekete gyűrű jelzi az immobilisernek, hogy semmiképpen ne engedje beindítani a járművet. A gyűrű ugyanis a kulcsban levő chip kódszámát olvassa le, amely (ha megfelel az általa is ismert kódnak), engedi a vezérlő egységnek a motor beindítását. Baj akkor van, ha a gyújtáskapcsoló zárbetétje beragad és cserére szorul.

 

Hogy zajlik a gyújtáskapcsoló zárbetétjének cseréje?

 

Minden típushoz másmilyen alkatrészre van szükség, így mikor szerelőt hívsz, érdemes elmondani, hogy mire gyanakszol, és milyen márkájú, mikori gyártmányú járműved van. A szerelő csavarhúzókat és fogót használ majd a művelet elvégzéséhez, melyhez először szét kell szerelnie a gyújtáskapcsolót, majd a csere után visszahelyezni azt.

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő szerszámok, a művelet nem tart sokáig és utána azonnal újra használatba veheted az autódat.

Fontos, hogy egyedül semmiképp ne próbáld meg elvégezni a cserét! Egy rossz mozdulattal hatalmas kárt tudsz tenni az autóban, ennek az orvosolásához pedig már majd mélyen bele kell nyúlnod a tárcádba. Mentsd el inkább a számunkat és hívj minket, ha baj van…

Tel: +36 20/575-1595