Mitől merülhet le az autó akkumlátora?

 

Beülsz a kocsiba és már reflexből indítanád is a motort, de nem hallod a jól megszokott doromboló hangot, csak elfojtott hangon „köhög” az autó és se kép, se hang. Az akkumlátor bizony lemerült, te pedig most jó nagy pácban vagy, ugyanis valakitől mindenképpen segítséget kell kérned. Mi szívja le az autó akkumlátorát – és hogyan kerülheted ezt el? Megmutatjuk!

 

Mi szívhatja le az akkumlátort?

 

Számtalan különböző oka lehet annak, ha az akkumlátora egyszer csak lemerül. 

 

  1. Figyelmetlen voltál és felkapcsolva hagytad a fényszórókat, belső világítást vagy akár rádiót – ezek ugyanis remekül le tudják meríteni az akksit akár 6- 7 óra alatt is. Ezt könnyen elkerülheted, ha rászoksz, hogy vetsz egy pillantást a műszerfalra, amikor leállítod az autót, bármennyire is sietsz. 
  2. A másik gyakori oka akkumlátor lemerülésének az, ha hosszabb ideig nem használod a kocsit és magára hagyva áll a garázsban. Ilyenkor ne lepődj meg, ha esetleg nem indul be az autó, mikor újra használatba vennéd. 
  3. A hideg szintén nagy ellensége az akksinak. Ha odakinn mínuszok repkednek, a hideg időjárás miatt a szerkezet egyszerűen megfagyhat.

Mi hibásodhat meg az akkumlátorban?

 

A leggyakrabban az okozza a gondot, hogy nincs megfelelően karbantartva az akkumlátor, vagyis például elkoszolódnak a saruk. Emellett az általános hibák között említhető az, hogy a dióda híd vagy a feszültségszabályozó elromlik a generátorban, vagyis nem töltődik az akkumlátor, miközben használod a kocsidat. 

 

Mi utalhat arra, hogy a lemerült akkumlátor okozza a gondot?

 

Ha nem indul a kocsi, az nem jelenti automatikusan azt, hogy az akkumlátor a hibás, viszont igen magas esély van rá. Tipikusan ilyen jelenség az, hogy ha van gyújtás mikor elfordítod a kulcsot, viszont ennek ellenére nem indul az autó. Hasonlóan árulkodó jel, ha semmilyen reakciót nem kapsz az autódtól indításnál – valószínűleg itt is az akkumlátorban keresendő a probléma forrása.

Érdemes résen lenni, az akksi merülésének vannak előjelei, nem muszáj megvárnod, amíg a legrosszabb pillanatban mond csütörtököt a kocsi! Előre jelezheti például a problémát az, ha egyre nehézkesebben indul a járműved, és az is lehet, hogy ez a teljesítmény hullámzó – egyik nap pöccre indul, másnap már csak rimánkodásra.

 

Mit tehetsz, ha leszívja valami az akkumlátort?

 

A hibák egy része odafigyeléssel és rendszeres karbantartással megelőzhető, de előfordul, hogy előre nem látott meghibásodás okozza a problémát, és mégis beüt a krach.

A leggyakoribb megoldás a bebikázás, vagyis fogsz egy másik autót (megkéred a szomszédot, vagy valakit, aki arra jár), egy bikakábelt, és összekötöd a két kocsit.

 

Ilyenkor fontos, hogy ne kapkodj, ugyanis ha nem figyelsz oda a bebikázásnál, tönkreteheted a kocsid elektronikáját vagy ami még rosszabb, te magad is megsérülhetsz. Ha nincs tapasztalatod a probléma megoldásával kapcsolatban, inkább kérd szakember segítségét!

Hívj bátran minket, egy órán belül ott vagyunk, és nem sufnitunning módszerrel, a a saját autónkról, hanem kifejezetten egy erre kialakított eszközről indítjuk be a kocsidat, hogy garantáltan ne essen bántódása.

Szakembereink akkor is tudnak segíteni, ha a probléma forrása nem egyszerűen egy égve maradt fényszóró, hanem komolyabb a baj: amit lehet, megjavítunk a helyszínen. 

 

Valami utólagos fogyasztó szokta leggyakrabban leszívni az akkumulátort. Ehhez azonban egy autóvillamossági műhelyben szét kell szedni az autót, kinyomozva, hogy melyik fogyasztó működik rendellenesen.

 

 

Ne ess pánikba, nem tudod, mi szívja le az autó akkumlátorát – mi minden bajból kihúzunk téged!