Mindent amit az autózár nyitásról tudni kell!

Szerző: Szabó Dénes, okleveles autózár nyitó specialista

Azonnali autózár nyitás Budapesten

A legütősebb autózár nyitási kérdések

 

Tudjuk milyen kérdések vetődtek fel benned az autózár nyitásával kapcsolatban, ezért összeállítottunk egy kérdés- válasz sort!

 

Tartalomjegyzék:

Mi az az autózár nyitás?

Ez egy elég speciális dolog. Nem azt jelenti, hogy kinyitod az autód, vagy hogyan teszed ezt.

Erre akkor keresnek az emberek, ha nem tudsz bejutni az autódba valami oknál fogva, vagy valamelyik autó ajtód nem nyílik.

Ezt a két dolgot külön kell választani, mert amíg az elsőnél azonnali autónyitásra, sürgősségi megoldásra van szükség, addig a másodiknál ráér a probléma orvoslása.

Az autózár nyitás leggyakoribb esete, mikor az autó fogjul ejti a slusszkulcsod.

Ha csak valamelyik ajtó nem nyílik, az általában zárprobléma, vagy kábelszakadás. Itt a nehézség az, hogy az ajtó csukva van, így nehéz levenni az ajtókárpitot, pláne, ha ez az első ajtó. Itt lehet kopogtatni az ajtót, hátha kinyílik, de a legtöbb esetben a zár kisebb roncsolásával nyitható.

Ilyenkor már előtte érdemes beszerezni a zárszerkezetet, megnézni, honnan tud esetleg kárpithoz hozzájutni, és csak utána érdemes nekifogni, mert ha roncsolni kell a zárat (a karosszéria nem sérül ilyenkor), akkor utána nem is csukódik az ajtó, így menetközben kinyílhat, ha nem gumipókozza valahova.

Jellemzően a VW, Skoda, Seat, Audi, Bmw, Mazda, Ford autókra jellemző ez a probléma típus.

A cserét érdemes szakemberre bízni, mert soka apró buktatója van a cserének, és ha így jár, akkor akár az eredeti ár 2- 3 – szorosát is kifizetheti! És talána  legfontosabb, hogy csak új zárat vegyen, a legtöbb tipusból van utángyártott!

Hogyan tudod igazolni az autóhoz való jogosultságod?

Minden esetben forgalmi engedéyt, és személyi igazolványt kérünk!

Ha az autóba vannak bezárva az irataid, akkor rendőri közreműködést vehetünk igénybe.

Ki tud segíteni, ha a márkaszervíz nem?

Az ügyfelek gyakran a márkaszervízt hívják, akik nem tudnak segíteni rossz esetben. Ilyenkor javasolják a trélert, vagy hogy törd be az ablakot.

Jobb esetben kiajánlják valamelyik autózár nyitó szakembert, aki a helyszínen orvosolja a problémát.

Ki az az autózár nyitó szakember, és hogyna válaszd ki?

Az a szakember, aki roncsolás nélkül tudja kinyitni az autódat, ismeri a zárakat, azok problémáit, típushibáit.

Minimum autós végzettsége van.

Ez egy igen bizalmi munkakör, hiszen az egyik legféltettebb kincsed bízod rá, tehát fontos, hogy megbízz benne, ha kicsi kételyed is támad, akkor inkább keress mást!

Érdemes megnézni a referenciáit, szakmai végzettségeit, hol tanulta a szakmát…

Ami a legfontosabb, hogy ellenőrizd van- e felelősségbiztosítása, hiszen, ha bármi kárt tesz az autódban, akkor nem biztos, hogy be tudod hajtani!

A máik lényeges dolog, hogy a szakember mögött valós cég álljon, aki számlaképes, mert így számonkérhető!

Mely városokban van autózár nyitó szakember?

Ez nehéz kérdés, mert sok városban van többé- kevésbé hozzáértő, de az se mindenhol…

Budapesten, és Pest környéki városokban: Pomáz, Pilisporosjenő, Piliscsaba, Szentendre, Leányfalu, Budakeszi, Budaörs, Biatorbágy, Gyál, Vecsés, Dunakeszi, Dunaharaszti könynen elérhető.

Más nagyvárosban nehezebb a helyzet, sokszor Pestről kell leutazni. Keress meg, és lehet tudok ott a környéken kollégát!

Hogyan oldható meg az autónyitás házilag?

Ez egy elég nehéz kérdés, amivel sokszor megkeresnek.

Azt tudni kell, hogy az autó jogtalan nyitása bűncselekmény, ezért konkrét ötletet telefonba nem tudunk adni, hiszen nem tudjuk a telefonáló szándékát.

Másrészről viszont nagyon eszközigényes feladat, amelyek célszerszámok, magyarul kifejezetten autónyitásra lettek kifejlesztve.

Így ha az út szélén állsz, akkor igen karcsú eséllyel indulsz…

A zárszerkezet nem ismerete sem könnyíti meg a helyzeted.

Egyetlen módja van az autózár nyitásnak házilag: Az ajtó, és a karosszéria között benyúlsz egy dróttal, és meghúzod a kilincset.

Ez így leírva egyszerű, de megfelelő eszköz nélkül csak a kreativitásodban bízhatsz! Azt is vedd számításba, hogy ahány autó, annyi féle zárszerkezet fajta van, így lehet ez sem működik…

Mi az olcsóbb az ablakot betörni, vagy sérülésmentesen kinyitni?

Egyben biztos lehetsz, ha jó autónyitó szakembert választasz, akkor sérülésmentesen mehetsz tovább.

Előfordulhat, hogy olcsóbb betörni az ablakot, de azt is kalkuláld bele, hogy addig hol tárolod az autód, hol veszel üveget, mikorra vállalja a szerelő…

Mennyi ideig tart az autózár nyitás?

Ez szintén tipusfüggő, de átlagosan 2- 5 perc akkor, ha az autónak más baja nincs, csak benne hagytad a kulcsod.

Ha más baja is van, akkor akár 1 óra is lehet…

Ilyenek pédául: feltört ajtózár, lemerült akkumlátor, eltört zárszerkezet, nem működő távirányító

Telefonos segítség autónyitáshoz?

Gyakran keresnek külföldről, hogy adjunk telefonos segítséget, hogyan tudnak bejutni az autóba.

Ez lehetetlen, hiszen egyrészt lehetnek autótolvajok is, másrészt a helyszínen nincs speciális eszköz, és szaktudás sem.

Belföldön ha nincs a környéken szakember, akkor akár én is szívesen megyek segíteni, de természetesen ennek magasabb a költségvonzata is, hiszen nekem az utazási idő munkaidő is.

Mit csinálj, ha a nincs autón kulcslyuk?

Az újabb autóknál jellemző, hogy csak a vezető oldali ajtón van kulcslyuk. Ha itt sem találsz, akkor a kilincs meghosszabbításán egy 5 cm -es műanyag lepattintható.

Ha a műanyag alá nézel, akkor egy téglalap alakú lyukat látsz. Ilyenkor levehető. Ha nincs lyuk, akkor kulccsal nem nyitható az autó! Azonban erre is van alternatív megoldásunk…

A kis lyukba bedugod a kulcsod, és felfelé meghúzva lepattan a műanyag vakdugó, és alatta felcsillan a kulcslyuk. Ezután már kulccsal szépen nyithatod.

Melyek az autónyitás eszközei?

Három kategóriába soroljuk az eszközöket:

 • Záron keresztüli nyitás
 • Zár rudazat manipulálása
 • Ablak alatti nyitómegoldások
 • Belső térbeli nyitás

Záron keresztüli nyitás: Ilyenkor egy speciális eszközzel kikódoljuk a zárat, és ha megvan a helyes kód kinyílik az autó. Ez olyan, mintha a saját kulcsával nyitottad volna ki. Az autónyitásnak ez a legnehezebb vállfaja, így ezt csak igen keves csinálják!

Zár rudazat manipulálása: Itt az ablak mellett lenyúlva a zár rudazatot megfogva manuálisan mozgatjuk, így ez olyan hatást vált ki, mintha kulccsal nyitnák. Sok autótípusnál ez a megoldás már nem működik, mert a rudazatot védik egy takarólemezzel.

Ablak alatti nyitómegoldások: Itt az ablak alatt ledugva egy spaciális szerszámot átvezetünk a belső térbe, és azzal nyitjuk ki az ajtót, a kilincsbe, vagy a gombba akasztva.

Belső térbeli nyitás azt jelenti, hogy a karosszéria, és az ajtó között bejuttatunk egy speciális eszközt, amivel meghúzzuk a kilincset, felhúzzuk a gombot, és ezáltal kinyílik az autó ajtó.

Milyen sérülések várhatóak az autózár nyitás után?

Ha nem hozzáértő csinálja, akkor megkarcolják a fényezést, megsértik a gumitömítést, megrepesztik az ablaküveget, vagy megnyomják a karosszériát. Így utána lehet lakatolni, üvegezni, vagy fényezni…

Egy igazi autónyitó szakember bármelyik módszert is használja, sérülés nélkül nyitja ki az autód, nyoma sem marad!

Mitől függ az árképzés, avagy az autózár nyitás árai?

Ez egy elég komplex dolog. Az ár függ a helyszíntől, az időpponttól (éjszaka, hétvége, ünnepnap), az autótípustól, évjárattól, és a felmerült problémától.

Azonban nem mindig az ár a legmeghatározóbb, hiszen ha azt mondod drága és betöröd az ablakot, akkor a nyitott autóval kell közlekedned, akárhol nem hagyhatod, mert bárki belejuthat, és meg is kell javíttatnod, ami a mai szakember hiány miatt akár 2 hét is lehet, és addig sincs autód.

Vidéki kiszállásnál bele kell kalkulálni az autópályadíjat, a benznköltséget, az autó amortizációt, a sürgősségi készenlétet, és a km díjat.

A telefonban ezért elkérjük a helyszínt, autótipust, évjáratot, és hogy mi a probléma. Ez azért is fontos mert sokszor előfordul, hogy bent felejti az autóban a kulcsot, de ekkor derül ki, hogy az ajtózár betét is fel van törve, ami plussz nehezítés…

Az autózár nyitás ára Budapesten ezek függvényében 15.000- 50. 000 Ft- ig változnak.

Telefonba fix árat mondunk a probléma megoldására, így az mentközben nem változik!

Milyen fő autózár tipusok léteznek?

 • Hagyományos autózárak
 • Reteszes autózárak

A hagyományos autózárak könnyen nyithatók többféle módon, ellenben a reteszes autózárak ált. törésvédelemmel vannak ellátva, valamint csak záron keresztül nyithatók. Ezeknél ha bent ülsz az autóban sem tudsz kiszállni. Nem működnek a belső kilincsek, és nyomógombok sem.

Reteszes autózárak főképpen a német autókban, valamint a  Ford, Jaguár, néhány Suzuki, Kia, és Hunday modellekben vannak.

Milyen problémák nehezítik az autózár nyitást?

 • Beletört a slusszkulcs: Ilyenkor  a beletört kulcsbarabot kell kiszedni, ami ált. a zár szétszerelése nélkül lehetséges. Ha nem, akkor ki kell venni a zárat, és szétszedni. Extrém esetben annyira is megszorulhat, hogy zárcsere szükséges! Ne feledd ezután megcsináltatni a pótkulcsot.
 • Beleszorult a kulcs a zárba: Ez a zár eltörésekor, vagy a lamellák kopásából adódóan történik. Ilyenkor a zárat ki kell szedni, és szétszedve megmenthető a kulcs.
 • Lemerült az akkumulátor: Az autók zára elektromechnikus, ami azt jelenti, hogy minimális áram szükséges a működésükhöz. Így ha 6V alá csökken az akkumlátor feszültsége, akkor bizonyos típusoknál kulccsal sem nyithatóak, mert az utolsó zárt állapotát tartja. Ekkor áramhoz kell juttatni az autót.
 • Kivetted az akkumulátort bezárt autónál: Ez ugyanaz a helyzet, mint a lemerült akkumulátornál.
 • Nem működik a távirányító: Ez lehet a tárvirányító hibája (elemcsere, vagy a kapcsoló hibája), de lehet a szinkronizálás elvesztése, ami azt jelenti, hogy újra kell programozni. Az autóval meg kelll taníttatni a saját távirányítóját, mert nem ismeri fel, hogy a sajátja.
 • Nem megy bele a kulcs a zárba, vagy a zár fel van törve: A zár fel van törve, ilyenkor zárcsere javasolt.
 • Körbeforog  a zár: A zárbetét eltört, azt javítani, vagy cserélni kell. Ha másképp nem nyitható az autó a zárbetétet kell megfúrni.

Az autózárak törés elleni védelme

Az autógyárak bizonyos típusok autózáraiba törés elleni védelmet építettetek, ami azt jelenti, hogy ha egy erősebb csarhúzóval, vagy más eszközzel elfordítják, akkor egy kuplung szerkezet engedi elfordulni, és nem törik el, így bár a zár roncsolódik, az autóba nem tudnak bejutni.

Pajzsvédelemmel, vagy Blue 16 -tal ellátott autóm is ki tudják nyitni?

   Természetesen igen. Bár ezek a rendszerek akár meg is nehezíthetik az autóajtó nyitást, de  alapvetően az autó indítását, vagy a motortérhez való hozzáférést nehezítik. Azért ne ess abba a hibába, hogy az ezzel felszerelt autók lophatatlanok!

Mely autó tipusoknál nehéz az autózár nyitás?

Az autónyitás nehézésge sok mindentől függ, de ha minden gyári, akkor a reteszes záras autók nyithatók a legnehezebben, hiszen itt nem működik a belső kilincs meghúzása, és a nyomógomb sem.

Ilyen autók: Audi, Bmw, Ford, Skoda, Porsche, Vw, Seat, Kia, Hunday, Suzuki egyes modeljei…

Hogyan lehetséges a kulcs nélküli autók zárnyitása?

A leggyakrabban előforduló eset, amikor a csomagtartóban marad a kulcs, és az autó nem érzékeli a kulcsot. Ilyenkor a záron keresztül nyitható az autó.

Ha le van dugózva az autó, magyarul nincs kulcslyuk, és nálad vana  kulcs nélküli távirányító, de nem nyílik, arra az esetre is van ravasz megoldásunk…

Szabó Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj most! 06 20 575-15-95