A központi zár vagy a távirányító meghibásodott?

 

Már legalább századjára nyomod le a távirányító gombját, már nincs olyan póz, amelyben nem fordítottad a kocsi felé, de mégsem hallod azt a megnyugtató hangot, amikor kioldanak a zárak. A központi zár távirányító nem működik. Mostanra már biztosan nagyon ideges vagy. Mielőtt még fejen állva is megpróbálnád működésre bírni a távirányítót, állj meg egy pillanatra, mert van megoldás a problémádra!

Tisztában vagyunk azzal, hogy borzalmasan bosszantó, ha ilyen történik. Nyilván éppen a legnagyobb rohanásban vagy, valahol már várnak rád és nem is jöhetett volna rosszabbkor a dolog. Kitaláltuk? Nyugodj meg, mi azért vagyunk, hogy kisegítsünk a szorult helyzetedből!

 

„Mitől romolhatott el a távirányító?“

 

Elárulunk valamit: nem is biztos, hogy a távirányító a hibás. Számtalan oka lehet annak, hogy a központi zár távirányító nem működik.

A leggyakoribb persze, hogy magában a távirányítóban lemerült az elem. Majdnem biztos, hogy ez a baj, ha már az elmúlt időszakban is észrevetted, hogy egyre közelebb kellett állnod az autódhoz ahhoz, hogy reagáljon a távirányítóra. Ha tényleg ez okozza a problémát, akkor egy erre szakosodott szakember egyszerűen elemet cserél a távirányítóban, és újra használható lesz az autó.

Sokan mondják, hogy akár egy órásmester is el tud végezni egy ilyen műveletet, de ezzel érdemes vigyázni, mert egy rossz mozdulattól könnyen végképp tönkremehet, ahogy számtalan ügyfelünk járt már így. Mellesleg a programozását is elvesztheti, és akkor nem is vagy előrébb!

Ha mégsem ez a baj, érdemes ellenőrizni, hogy  atávirányító ad- e ki megfelelő jelet, mert lehet újra kell tanítani az autóhoz. Ez a leggyakoribb! Ilyenkor maunálisan, vagy számítógéppel tudjuk ezt megtenni.

Ezeken felül állhat a háttérben elektronikai hiba vagy a távirányító meghibásodása is.

 

„Mit tegyek, ha a központi zár távirányító nem működik? Hogyan szereljem meg?“

 

Leginkább sehogy, legalábbis nem ajánlott próbálkozni, ha fogalmad sincs, mi lehet a baja a kocsinak. Innentől kezdve pedig azt sem tudhatod, hova érdemes nyúlni.

Felfeszítheted a kocsid ajtaját, piszkálhatod a zárat csavarhúzóval vagy hajtűvel, de ha még sikerül is kinyitni a zárat, egyre távolabb kerülsz a céltól. Hiszen jó eséllyel kárt tettél a kocsidban, a távirányítóra viszont még mindig nem reagál a központi zár. Mi viszont akár ki is nyitjuk!

Az elem vagy az akkumulátor cseréje, illetve feltöltése után sem lehetsz biztos a teljes sikerben, hiszen előfordulhat, hogy újra kell programozni a kocsi távirányítóját.

Nyugalom, ha szakembert hívsz a helyszínre, ő meg tudja mondani, hogy van-e erre szükség.

A művelet lényege, hogy a szóban forgó járművet, valamint a távirányítót újra „összeismertetik” egymással egy speciális csatlakozó, és egy számítógépes program segítségével. Erre akkor van szükség, ha például egy bebikázás alkalmával a távirányító egyszerűen „elfelejti” az egyedi kódot, mely a működésének a lényege.

A lényeg, hogy egyedül nem érdemes hozzányúlni az autódhoz: rengeteg oka lehet annak, hogy nem indul, és ha te magad állsz neki megszerelni, könnyen lehet, hogy csak tovább rontasz a helyzeten.

Hívj minket, mi az összes problémára fel vagyunk készülve!

Bárhogy zárult be, zúzás nélkül kinyitjuk, a hibát pedig elhárítjuk!