Nézzük a nagy teszt eredményeit, a mobiltelefonos autónyitásban!

 

 

Bezáródott az autód? Sebaj, otthon van a párod a pótkulccsal, és a neten olvastad, hogy a telefon képes átvinni a jeleket, így távolról is nyithatod az autót. De valóban működik a mobiltelefonos autónyitás? Kipróbáltuk!

Na jó, bevalljuk: igazából már a teszt előtt is tudtuk, hogy mi lesz a válasz, hiszen az autózár nyitás szakértői vagyunk. De úgy gondoltuk, hogy ismétlés és kísérletezés a tudás anyja: megpróbáltuk hát, hogy ha felhívunk valakit, és ő nyomkodja a gombot a vonal túlvégén, akkor vajon kinyílik-e a kocsiajtó.

A válasz nem meglepő: a módszer teljesen hatástalan. Miért lehet ez?

 

Az autó nem hangra nyílik

 

Valóban, a távirányító megnyomásakor egy jól megszokott hang kíséri a zár nyílását, de természetesen nem a hang a lényeg. Az autó elektronikus zárrendszere ugyanis nem a hangot ismeri fel, amit te is hallasz, hanem az azt kísérő, általában 433 MHz-es rádiófrekvencián leadott jelet. 

 

A telefon nem viszi át a rádiójeleket

 

Ha tehát kulcs nélkül állsz az autód mellett, és telefonon megkéred az asszonyt, hogy a pótkulcson nyomja be az autónyitó gombot, és a hangot játssza a telefonba, az autód sajnos zárva marad. Bár a hang átjön, a kulcs elektromos jelzése nem. Hagyd hát ki ezt a fölösleges lépést, ne idegesítsd magadat és a párodat azzal, hogy újra és újra megpróbáljátok: inkább keress valódi megoldást.

 

Mit tegyél telefonálás helyett?

 

Bármilyen kényelmetlen is külön emiatt hazamenni, ez az egyetlen módja, hogy ki tudd nyitni a kocsit. 

A telefonos segítségkérés egyébként egyáltalán nem rossz ötlet, csak éppen nem a gombot kell nyomkodni a telefon túlvégén, hanem a kedvesedet kell megkérni, hogy üljön be a saját autójába, vagy szálljon fel a buszra, és hozza el neked a kulcsot. Tehát magát a hazautat mégis elkerülheted egy telefonhívással, de csak akkor, ha segítőkész személy van a vonal túlvégén. Viszont ebben az esetben is várakoznod kell egy darabig a kocsi mellett, úgyhogy végülis akkor már te is hazamehetsz a kulcsért;)

 

Még így is jól jártál

 

Ne feledd, bármilyen bosszantó is a helyzet, tulajdonképpen nagyon jól jártál. Szerencsére – vagy előrelátásodnak köszönhetően – volt pótkulcs a kocsihoz, így meg tudtad oldani a problémát viszonylag gyorsan, és minden költség nélkül. Miután kinyitottad a pótkulccsal az autót, jólesően hátradőlhetsz, hiszen a problémád megoldódott. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a pótkulcsnak köszönhetted, hogy csak ekkora kellemetlenséggel járt az eset!

 

Ha esetleg most a szituációt végiggondolva eszedbe jutott, hogy nincs is pótkulcsod, akkor sokkal nagyobb veszélyben vagy, hiszen egy hasonló helyzetben az autó és a zár típusa alapján kell készíttetned egy teljesen új kulcsot. Ez egyrészt költséges, másrészt pedig időigényesebb is, mint egyszerűen hazamenni a meglévő pótkulcsért. 

 

Hol másoltass slusszkulcsot?

 

Természetesen nálunk! Kollégáink örömmel állnak a rendelkezésedre. Ha el akarod kerülni a későbbi kellemetlen helyzeteket is, térj be hozzánk, és rövid időn belül kézhez kaphatsz egy jó minőségű pótkulcsot. Ezután már tényleg nyugodtan alhatsz, hiszen ismét be vagy biztosítva az autó nélkül eltöltendő napok ellen.