Mihez kezdj, ha Pécsett az autó összes kulcsa elveszett?

 

„A mi kis kalandunknak indult – végül az is lett, csak egy kis csavarral, néhány plusz ősz hajszállal, és egy kevésbé ép idegrendszerrel később. Mázli, hogy épp Őt választottam kedvesemnek – bármelyik exemmel ez a kis kaland örökös vitaforrás lett volna a következő öt évben. Na de kezdjük az elején!”

 

„Úgy alakult, hogy a nagycsaládos húsvét, a gyerekzsivaj és a csacsogó család már az ünnep másnapján betette maga mögött a kiskaput. Elegünk lett, egy kis csendes magányra vágytunk, napsütéses sétára, különleges tájra, új ízekre. Nekivágtunk hát a hosszú útnak Pécsig, merthogy ez lett a hirtelenjében kiszemelt úticélunk – Alsónémediből. Igen, már hallom a sóhajod, gondolhattuk volna, hogy egy ilyen kirándulás rengeteg rizikófaktort tartogat. 

 

Megérkeztünk, leparkoltunk

 

egy csodálatos helyen: étterem, múzeum, park, amire csak vágytunk, néhány perces sétatávolságra volt az autónktól. El is töltöttük a nap fennmaradó részét, ahogyan azt az ifjú szerelmeseknek kell, a szabadban sétálva, felfedezve, fényképezkedve, míg végül jártányi erőnk sem maradt. Ekkor döntöttünk úgy, hogy kiveszünk egy szobát az egyik kellemes kis utcácskában, és majd csak másnap reggel indulunk haza. Hah!

 

Pécsett az autó összes kulcsa elveszett

 

Dávid! Hová dugtad a kocsikulcsot? – Be kell vallanom, nem épp erre az ébresztésre számítottam. Ahogy félálomban körülnéztem a szobában, Betti talpig felöltözve forgatta fel a fiókokat.

A farmerzsebemben, hátul – motyogtam, mielőtt átfordultam volna a másik oldalamra, hogy aztán felülve erőt vegyek magamon és felöltözzek. Sürgősen szükségem volt egy kávéra.

És ha ott nincs? Ott kerestem először! – Visszavonom. Nincs szükségem kávéra. Kipattantam az ágyból és egy szál alsónadrágban segítettem a barátnőmnek a keresésben. Biztos voltam benne, hogy előző este kocsival akartunk elindulni vacsorázni, de Betti szeretett volna még meginni valamit, így végül autó nélkül vágtunk neki a városnak. Ekkor csúsztattam a bal farzsebembe a kocsikulcsot. Legalábbis eddig ezt hittem. A kulcs azonban nem volt sem a bal, sem a jobb farzsebemben, és az elülsőkből is csak néhány használt papírzsebkendőt tudtam előhalászni. Laza tavaszi bőrdzsekimnek nincs zsebe, táskát pedig sosem hordok magammal. 

A táska! Kicsim – kezdtem – egész véletlenül nincs a táskádban vagy valamelyik kis zsebében? – kérdeztem, amitől felderült az arca, de amint a keze eltűnt a kis fekete táska ezer zsebében, Betti arcára egyre inkább ráfagyott a mosoly. 

Ebben nincs, és őszintén, nem is emlékszem, hogy tegnap odaadtad volna. –folytatta a matatást.

A te kulcsod biztos benne van, majd azzal hazamegyünk, aztán otthon másoltatok egyet. Ne görcsölj rá! – simogattam meg a vállát kedvesen, mire bűnbánó arccal nézett vissza rám. Indulás előtt a te kulcskarikádra csatoltam a pótkulcsot is, hogy otthon ne hagyjuk. Gondoltam, majd a kocsiban ülve ismét kettészedjük, de aztán elfeledkeztem róla. – hadarta egy szuszra, vadul gesztikulálva közben. Lassan fel is fogtam a szavai értelmét: Pécsett az autó összes kulcsa elveszett. Itt vagyunk a húsvéti hosszúhétvége utolsó napján, ami a tetejébe pont vasárnap is, tehát végképp esélytelen, hogy egyetlen szakember is elérhető legyen. Én meg nem fogok belepiszkálni a zárba, az zicher.

Néhány órányi Google böngészés és sikertelen, illetve elutasító telefonhívás után Bettinek elege lett, és közölte, hagyjuk a „Pécs környékén” keresőszót – csak van valaki az országban, aki messzebbről is eljön, ha valakinek segíteni kell. És micsoda megérzés volt! Az első a találati listán nem hajtott el minket húsvét utolsó napján, hétvégén. Csupán a kocsi adatait kérdezte, a problémát, majd gyorsan felvázolta, hogyan tud segíteni – nekünk pedig jutott egy kis kényszerű, de annál élménydúsabb plusz idő Pécsett, míg a segítségre vártunk. 

Végül mikor már úton voltunk haza, jót nevettünk a szerencsétlenségünkön, én pedig megfogadtam, hogy többé nem teszek a farzsebembe semmit, ha utána bárhol is leülök…”

Dávid és Betti története remek példa arra, hogy merjünk nagyban gondolkodni akkor is, ha kicsi esélyt látunk rá. Mi, a Villám autónyitásnál tisztában vagyunk vele, hogy problémák és balesetek nem csak a fővárosban történnek, éppen ezért bárhová elmegyünk, az év bármely napján, ha segítségre van szükséged.

(A történetben szereplő neveket és bizonyos eseményeket megváltoztattunk, de praxisunk során számtalan hasonlóval találkoztunk már – és szerencsére mind happy enddel végződött.)

 

Szabó Dénes