Autókulcs másolás egyszerűen és szakszerűen

 

Bár laikusként bonyolultnak tűnhet az autókulcs másolás, alapvetően logikus és egyszerűen követhető folyamatról van szó, amely egy szakember számára rutinfeladatnak számít. Ahhoz viszont, hogy tényleg gyorsan tudjunk számodra slusszkulcs másolatot készíteni, érdemes tisztában lenned azzal, hogy is zajlik mindez a gyakorlatban. 

 

Alapvetően kétféle autókulcsot különböztetünk meg, legalábbis, amikor másolásról van szó. Az egyik a hagyományos autókulcs, a másik pedig az immobiliserrel felszerelt slusszkulcs. Bár a funkciójuk ugyanaz, mégis számos szempontból eltér a működésük. Ebből kifolyólag pedig nyilván a másolási eljárás is eltér a különböző típusok esetében. 

 

Ha hagyományos slusszkulcsod van az autódhoz

 

Ezek, a hagyományos kulcsnak nevezett nyitóeszközök az 1995 előtt gyártott autókat indítják.

Valójában két alapvető funkciójuk van. Az egyik az ajtók nyitás és zárása, a másik pedig a motor beindítása. 

Ha másoltatni szeretnéd a hagyományos kulcsod, nincs bonyolult dolgod, egyszerűen magaddal viszed a pótkulcsot egy megfelelő szakemberhez, melyet ott cilinderes kulcsmásoló segítségével rögtön el is készítenek a számodra. Az autóra nem lesz szükséged a művelethez. 

Mivel ezek a kulcsok az évek során elvékonyodnak, nem ritka az sem, hogy a használat során eltörnek. Ekkor sem kell pánikba esni, hiszen ha minden darabja megvan, törött kulcsról is lehetséges a másolás. A hagyományos kulcsok esetében némi pontatlanság sem okoz problémát abban, hogy gond nélkül használhasd a másolt kulcsot is.

 

Ha immobiliserrel ellátott slusszkulcsod van 

 

Az 1995 után gyártott autók már immobiliserrel, vagyis más néven indításgátlóval vannak felszerelve, ezek indításához már nem elég a hagyományos slusszkulcs. Az ilyen módon biztonságosabbá tett járművedet ugyan nehezebben tulajdonítják el, viszont ha kulcsmásolásról van szó, nem lesz olyan egyszerű dolgod, mint a másik fajta kulcs esetében. Ezekben a nyitó eszközökben ugyanis van egy olyan chip, amely a kocsi önindítójával kommunikál.

Ha ilyen kulcsot szeretnél másoltatni, mindenképpen azzal a járművel érkezz a helyszínre, amelyikhez kell a pótkulcs. A chip másolása egy speciális, számítógépes programmal történik, melyet ezt követően össze kell kötni az autó önindító rendszerével. Így a kocsi motorja csak akkor indul be, ha a megfelelő kulcsot érzékeli.

Mit tegyél, ha autókulcs másolásra van szükséged?

 

Bármelyik típusú kulcsod is van, ha másoltatni szeretnéd, mindenképpen keress fel egy szakembert, és mondd el neki, milyen típusú és gyártmányú autód van. Ez alapján tud neked időpontot mondani és azt is meg tudja mondani, mennyi időt vesz majd igénybe a slusszkulcs másolása. 

 

Gondoskodj a pótkulcsról is!

 

Az autótulajdonosok körében az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig legyen pótkulcsod!

Ha összesen két slusszkulcs van a kocsidhoz, de véletlenül valahogy elhagytad az egyiket, mindenképpen pótold azt, hiszen ha a pótkulcsnak is lába kél, bajban leszel. A kulcsmásolás rutinfeladat egy szakember számára, így érdemes mielőbb pótkulcsot csináltatnod a problémák elkerülése érdekében.

Akár hagyományos, akár immobiliseres kulcsod van, akár SOS kell a másolat, akár csak a biztonság kedvéért gondoltál autókulcs másolásra, hívj minket és segítünk!

06 30 178-85-01