Beletört a slusszkulcs? Semmi pánik, segítünk!

 

 

Egy ideális világban a kocsid motorja a másodperc töredéke alatt tökéletesen dorombol, miután elfordítottad a slusszkulcsot. Nem sok annál szívfacsaróbb érzés van, mint mikor a megszokott mozdulat végén a kulcs (fele) a kezedben marad. Ha az első sokk után már kezded felfogni, hogy baj van, mert beletört a slusszkulcs, akkor érdemes mielőbb segítséget hívnod.

Ha van pótkulcsod és nem maradt a gyújtáskapcsolóban a kulcs másik fele, akkor van egy kis reményed arra, hogy odaérj a megbeszélt találkozódra vagy a gyerekért az oviba. Viszont, ha nincs kéznél a pótkulcs vagy menthetetlenül beragadt a beletört rész a zárba, akkor érdemes szólnod, hogy késni fogsz, és tárcsázz minket, ha gyorsan szeretnél végezni.

 

Mit tegyél ebben a helyzetben?

 

Nem árulunk zsákbamacskát, mi is tudjuk, hogy számtalan házi praktika létezik az ilyen helyzetek megoldására. A rossz hír az, hogy ha hajtűvel, csavarhúzóval vagy késsel nyúlsz a gyújtáskapcsolóba, az bizony jó eséllyel tönkre fog menni. Ugyanez igaz a lapfűrész és egyéb éles vagy helyes tárgyak használatára is. A beragadt csonk ugyan lehet, hogy kijön, de a kapcsolót utána akár a kukába is dobhatod.

Ha nem vagy szakember, a gyújtáskapcsoló eltávolítása sem jó ötlet, hiszen ezzel már a műszerfal alatti részben is súlyos károkat tehetsz. Ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy vissza is tudod szerelni a szerkezetet úgy, hogy az probléma nélkül működjön. Szóval, ha nem kockáztatnál, érdemes szakember segítségét kérned a feladathoz.

 

Mit ne tegyél, ha beletört a slusszkulcs?

 

Két fő feladatot van: ne nyúlj semmihez és tárcsázz minket! Mi azonnal a helyszínre sietünk, megoldjuk a felmerült problémát és kisegítünk szorult helyzetedből. Ne aggódj, nem kell drága trailert hívnod, hogy szerelőhöz vitesd a járművet. Az egész csak néhány percig tart majd, viszont a speciális szerszámainknak és a több éves szakmai tapasztalatunknak köszönhetően garantáltan sérülés nélkül oldjuk meg a problémát.

Nem hagyunk úgy magadra, hogy nem bizonyosodtunk meg arról, hogy minden rendben van, ha elhárítottuk a problémát, mindig ellenőrizzük még egyszer, hogy minden rendben működik-e. Budapest területén belül a kiszállás ingyenes, ráadásul egy órán belül biztosan kiérkezünk hozzád.

 

Mi a helyzet, ha nincs pótkulcs?

 

Ha nincs pótkulcsod, akkor most egy életre megtanultad, hogy legalább egyet érdemes otthon tartanod. Ha beleestél ebbe a hibába, akkor lesz egy kis gond. Nyugalom, nem megoldhatatlan!

A kulcsdarabot 80%- ban ki tudjuk szedni a gyújtáskapcsolóból, és a másik kulccsal mehetsz tovább. De ha nincs másik kulcs, akkor lehet másolatot készíteni a a beletört darabról. Ha ez nem sikerül, vagy nem jön ki a beletört darab, akkor szükség lesz a gyújtáskapcsoló, vagy az ajtózár kiszerelésére.

Ha már többször is előfordult, hogy beletörted a kulcsot, vagy ha rendszeres kulcselhagyó vagy, érdemes mielőbb beruháznod egy-két pótkulcsra az ilyen, szorult helyzetek esetére.