Azonnali megoldás az autóriasztó kikapcsolására

 

Az autóriasztó a világ egyik legpraktikusabb találmánya. Az autólopási statisztikákat áttekintve, szükség is van rá, hiszen nem csak azt jelzi, ha illetéktelen akarja eltulajdonítani a kocsidat, de egy alapvető biztonságot is ad, bárhol is hagyod. Ám meghibásodás esetén ez a hasznos rendszer a legborzasztóbb rémálmaiddá léphet elő, ilyenkor a javításig érdemes kikapcsolni az autóriasztót.

 

Hangosan vinnyog, sípol, dudál, valójában nincs is jó szó arra a hangra, amit az autóriasztó kiad. Ez természetesen ideális állapotban csak a tolvajokat rettenti el, ám meghibásodás esetén az őrületbe kergethet.

Nem elég, hogy mindenki téged bámul, miközben a saját autód visít, mint egy eszelős, de képtelen vagy kikapcsolni. Ez akkor még jobb, ha már késő este történik a panelházak között, mert így legalább fel is erősödik a hang, ráadásul az erkélyekről tökéletes kilátás nyílik a szerencsétlenkedésedre.

Mit tehetsz ilyenkor?

Mutatjuk!

 

Mikor romlik el az autóriasztó?

 

A meghibásodásnak apró előjelei lehetnek.

  • Ha a riasztó kikapcsolásakor a szokásosnál több hang- és fényjelzés jelentkezik, azt jelzi, hogy amíg nem voltál az autónál, beindult a riasztó.
    Ha ez többször egymás után megtörténik, akkor elképzelhető, hogy valami baj van a rendszerben, érdemes hát mielőbb szakemberhez fordulnod.
  • Ha olykor ok nélkül megszólal az autód riasztója, akkor érdemes először megmozgatnod a motorháztetőt. Ha így aktiválódik, akkor a motortér nyitásérzékelő kapcsolója lehet a hibás.
  • Az is lehet, hogy a belső érzékelők túl érzékenyek, ezt úgy tudod a legegyszerűbben tesztelni, hogy beülsz a hátsó ülésre, aktiválod a riasztót, majd kicsit megmozdítod a fejed vagy a kezed. Ha megszólal a riasztó, akkor itt lesz a hiba.
  • Ha az autóba szerelt immobiliser miatt nem indul az autó, akkor szintén érdemes arra gondolni, hogy a riasztó okozhatja a bajt. Ilyenkor érdemes kikapcsolni vagy kiköttetni azt, és beindítani a járművet.

 

Hogyan tudod kikapcsolni az autóriasztót?

 

  1. Vedd le az akkumlátor sarut
  2. Gyújtás ráadás után nyomd meg az eldugott helyen lévő kis kapcsolót
  3. Ha van a slusszkulcsodon egy kis kulcs, akkor azzal ki tudod kapcsolni a szirénát
  4. Ha van egy másik ksi kütyü a kulcstartón, akkor érintsd oda a rejtett helyre

 

Bármit is tapasztalsz, fontos, hogy kapcsold ki az autóriasztót, vagy ha nem sikerül, akkor  azonnal fordulj szakemberhez, és segítünk a helyszínen kikötni az autóriasztót, vagy hatástalanítani!

Semmiképpen ne próbáld te magad megoldani a problémát!

 

Hogy akadályozhatod meg a riasztó meghibásodását?

 

Ennek a legegyszerűbb módja, ha legalább kétévente, de lehetőleg minden évben elviszed a kocsidat a szervizbe és ellenőrizteted a riasztóját (is). Ezzel megkímélheted magad az autóriasztó meghibásodása okozta kellemetlenségektől, és mindig tudni fogod, hogy ha riaszt az autód, akkor annak bizony oka van!

 

Tel: +36 20/575-1595