Mire jó a zárdugózás?

 

Tudtad, hogy a zárdugózás egy hatékony védekezési módszer az autótolvajok ellen? Megmutatjuk, mit jelent pontosan, és hogyan védheted meg vele kedvenc autódat!

 

Újra és újra kijön egy Halálos iramban film a mozikban, ami nagyszerű szórakozás egy kis popcorn mellé… de ha te is azok közé tartozol, akik ilyenkor félúton a saját autójukért aggódnak, és azért, hogyan ne lovasítsák meg hasonló profik, akkor itt az ideje, hogy tegyél valamit a védelméért!

Bár hazánkban csökken az autólopások száma, de a zárdugózás sokat segíthet, hogy a te kocsid ne kerüljön be a statisztikákba.

 

Mi ellen véd a zárdugózás?

 

Úgy gondoljuk, hogy minden autótulajdonosnak tájékozottnak kell lennie afelől, hogy milyen módszerekkel dolgoznak a bűnözők, hiszen csak így tudod felvértezni magad ellenük. Jelen cikkünkben azokat a feltörési technikákat ismertetjük, melyek ellen a zárdugózás hatékony védekezési módszer. Azt persze nem állítjuk, hogy ezzel megóvod a kocsit minden bajtól, de a legelterjedtebb technikák ellen mégis védelmet biztosít. 

 

A zárdugózás 2, elterjedt módszer ellen is hatékony védelmet biztosít:

 

  1. Az ajtózárba beleütött csavarhúzóval felfeszítik a zárszerkezetet, ennek hatására a zár lamellái felmondják a szolgálatot, és az ajtó kinyílik (típus függő, nem mindegyik).  
  2. A zárbetétet speciális eszközzel manipulálják, amit az autó úgy érzékel, hogy a saját kulcsa, és kinyílik.

 

Ijesztő, hogy milyen egyszerű dolguk van a tolvajoknak, nem? Szemfülesek, rutinosak és rafináltak – de nem legyőzhetetlenek!

 

Hogyan működik a zárdugózás?

 

Minden autóból eltávolítható a gyári zárhenger. A zárdugózás során ennek helyére a zárspecialista beszerel egy, a zárhengerrel azonos méretű fémtömböt. A kivitelezés autótípusonként változik: zár az ajtó lemezén vagy a kilincsben is lehet, minden esetben más módszerekkel dolgoznak. 

Minden jármű, amely központi zárral rendelkezik, alkalmas arra, hogy ezt a biztonsági intézkedést úgy végezzék el rajta, hogy közben a tulajdonos továbbra is hozzáférjen az autójához. A hozzáférés lehetőségét mindig személyre szabottan biztosítják: tehát minden eljárás egyéni, és csak a jármű tulajdonosa tudja, hogy nyílnak az ajtók!

Ez a művelet azért fontos, mert ez a legtöbbször kimarad, és csak akkor szembesül vele az autó tulajdonosa, mikor lemerült az akkumulátor, vagy nem működik a távirányító. Így bejutni se tud az autójába önállóan.

A lényeg, hogy egy titkos kapcsolót, vezetéket helyeznek el az autó egy külső rejtett pontján, így ha előállt. probléma, oda áram adható, vagy kapcsolható az autó kinyitása.

 

Egy ideje te is azon gondolkodsz, hogy miként óvhatnád meg a verdád attól, hogy idegenek rátegyék a mancsukat? Szükséged lenne neked is egy ilyen biztonsági óvintézkedésre? 

Akkor szerelték fel egy ilyen zárdugót minél hamarabb!

 

Szabó Dénes