Segítő kezek, ha nem indul az autó

 

Ha a cím elolvasása után bevillant az agyadban az a tompa és ijesztő hang, amit akkor hallasz, mikor egy meghibásodott autóban fordítod el a slusszkulcsot, de a kocsi csak erőlködik, akkor bizonyára te is már voltál szorult helyzetben. Minden autós rémálma, hogy rutinszerűen beül az autóba, de az nem indul be.  Semmi pánik, a helyzet nem megoldhatatlan, viszont meg kell találni a probléma okát.

Ha se kép, se hang, akkor a leggyakoribb probléma, hogy lemerült az akkumulátor vagy meghibásodott az immobiliser. Megmutatjuk, mit érdemes tenned akkor, ha nem indul az autód!

 

Ha  nem indul az autó: az akkumulátor lehet a hibás

 

Gyakori hiba, hogy rajta marad a világítás a kocsin, és akkumulátor lemerül. Ha már az ajtók sem nyílnak ki, biztos lehetsz benne, hogy totálisan lemerült az akksi, ugyanis 5 Volt felett még engedi a rendszer kinyitni az ajtókat, 5 V alatt azonban a zár az utolsó állapotában rögzíti magát és nem reagál semmire.

Ha sikerült bejutnod a kocsiba és biztos vagy benne, hogy a lemerült akkumulátor okozza a hibát, akkor érdemes keresni valakit a közelben, aki segít bebikázni az autót.

 

Ha az immobiliser a hibás

 

Az immobiliser egy indításgátló, amely minden 1995. után gyártott autóban megtalálható. Ez a rendszer védi meg az autódat attól, hogy illetéktelenek eltulajdonítsák. Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy nem a tulajdonos próbálja használni a járművet, egyszerűen blokkolja az áramköröket és nem indítja be a motort. Ha ez a rendszer meghibásodik, akkor van rá esély, hogy téged is betolakodónak érzékel a kocsid és nem indul be, hiába van nálad a kulcs.

Ugyanez lehetséges, ha elemet csréltél, vagy szétszedted a távirányítód, mert a chip kieshetett…

 

Honnan tudod, hogy az immobiliser okozza-e a problémát?

 

Érdemes leellenőrizni az erre utaló jeleket. Próbáld meg beindítani az autódat!

Ha a műszerfalon világítanak a lámpák, mikor ráadod a gyújtást, viszont indításkor egyáltalán nem halványodnak el, akkor biztosan valamilyen elektromos probléma okozza a bajt, például az önindító gátolja a kocsi indulását.

 

Mit tegyek, ha nem indul az autóm?

 

Ha nem vagy autószerelő és nagyobb a baj egy akkumulátor lemerülésénél, mindenképp keress egy szakembert, hiszen számos egyéb, rejtett hiba is okozhatja a bajt.

Érdemes még a tárcsázás előtt ellenőrizned, hogy az immobiliser lehet-e a hibás, így rögtön tudsz egy támpontot adni a szerelőnek, aki már több hasznos információval érkezhet a helyszínre. Ezt sokszor a műszerfalon égő sárga autójel, vagy egy piros LED jelzi…

 

Ha minket hívsz, Budapest területén egy órán belül a helyszínen vagyunk.

Segítünk bebikázni, magához térítjük az immobilisert, vagy – ha nagyobb a baj – elszállítjuk az autódat.

Menj biztosra és mentsd el a számunkat már most!

Tel: +3620/575-1595