Villám autónyitás logo

Segítség, nem indul az autóm!

Szerző: Szabó Dénes, okleveles autózár nyitó specialista

Nem indul az autóm

Segítő kezek, ha nem indul az autó

 

Ha a cím elolvasása után bevillant az agyadban az a tompa és ijesztő hang, amit akkor hallasz, mikor egy meghibásodott autóban fordítod el a slusszkulcsot, de a kocsi csak erőlködik, akkor bizonyára te is már voltál szorult helyzetben. Minden autós rémálma, hogy rutinszerűen beül az autóba, de az nem indul be.  Semmi pánik, a helyzet nem megoldhatatlan, viszont meg kell találni a probléma okát.

Ha se kép, se hang, akkor a leggyakoribb probléma, hogy lemerült az akkumulátor vagy meghibásodott az immobiliser. Megmutatjuk, mit érdemes tenned akkor, ha nem indul az autód!

 

Ha  nem indul az autó: az akkumulátor lehet a hibás

 

Gyakori hiba, hogy rajta marad a világítás a kocsin, és akkumulátor lemerül. Ha már az ajtók sem nyílnak ki, biztos lehetsz benne, hogy totálisan lemerült az akksi, ugyanis 5 Volt felett még engedi a rendszer kinyitni az ajtókat, 5 V alatt azonban a zár az utolsó állapotában rögzíti magát és nem reagál semmire.

Ha sikerült bejutnod a kocsiba és biztos vagy benne, hogy a lemerült akkumulátor okozza a hibát, akkor érdemes keresni valakit a közelben, aki segít bebikázni az autót.

 

Ha az immobiliser a hibás

 

Az immobiliser egy indításgátló, amely minden 1995. után gyártott autóban megtalálható. Ez a rendszer védi meg az autódat attól, hogy illetéktelenek eltulajdonítsák. Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy nem a tulajdonos próbálja használni a járművet, egyszerűen blokkolja az áramköröket és nem indítja be a motort. Ha ez a rendszer meghibásodik, akkor van rá esély, hogy téged is betolakodónak érzékel a kocsid és nem indul be, hiába van nálad a kulcs.

Ugyanez lehetséges, ha elemet csréltél, vagy szétszedted a távirányítód, mert a chip kieshetett…

 

Honnan tudod, hogy az immobiliser okozza-e a problémát?

 

Érdemes leellenőrizni az erre utaló jeleket. Próbáld meg beindítani az autódat!

Ha a műszerfalon világítanak a lámpák, mikor ráadod a gyújtást, viszont indításkor egyáltalán nem halványodnak el, akkor biztosan valamilyen elektromos probléma okozza a bajt, például az önindító gátolja a kocsi indulását.

 

Mit tegyek, ha nem indul az autóm?

 

Ha nem vagy autószerelő és nagyobb a baj egy akkumulátor lemerülésénél, mindenképp keress egy szakembert, hiszen számos egyéb, rejtett hiba is okozhatja a bajt.

Érdemes még a tárcsázás előtt ellenőrizned, hogy az immobiliser lehet-e a hibás, így rögtön tudsz egy támpontot adni a szerelőnek, aki már több hasznos információval érkezhet a helyszínre. Ezt sokszor a műszerfalon égő sárga autójel, vagy egy piros LED jelzi…

 

Ha minket hívsz, Budapest területén egy órán belül a helyszínen vagyunk.

Segítünk bebikázni, magához térítjük az immobilisert, vagy – ha nagyobb a baj – elszállítjuk az autódat.

Menj biztosra és mentsd el a számunkat már most!

Tel: +3620/575-1595

Szabó Dénes
Latest posts by Szabó Dénes (see all)

Tartalomjegyzék

31 válasz

 1. Érdekes problémával állok szemben.A tünetek hasonlítanak az immo hibára de nem igazán biztos hogy azok:Tekeri az önindítót ahogy azt kell azonban érezhető hogy valamit nem kap az autó vagy szikrát vagy üzemanyagot.akár hogy próbáltam nem indult.Hol villogott a piros lámpa hol nem.két hétig engedte magát berántani egy pöccre indult.Azon a nap kiment a világból is.Következett a reggel és a probléma hogy nem indult.Berántás megint ment.Ez egy jó darabig így volt.Míg nem egy nap nehezen akart berántódni is.De elindult délután az egyik indítás után nem indult be mint azelőtt pöccre miután be lett rántva.Indítani akartam nem indult húzogattuk a világba akkor sem. A motorvezérlőt akartuk kilőni de nem biztos hogy az a baj.
  Mit tanácsol kihez vigyem hova vigyem?Egyébként jó motor hang szépen kiégett gyertyák az üzemanyagszivattyú hangja hallatszik szépen amikor a gyújtást ráadom.Az ajtók szépen nyílnak. Köszönöm ha segít 🙂

   1. Kedves Ági!

    Nem teljesen értem a kérdést.
    Első körben meg kell nézetni egy autószereivel, és diagnosztizálni, hogy melyik egység a hibás, utána lehet továbblépni abba az irányba.

 2. Tisztelt Szabó Dénes!
  Volvo s40-emben (2000-es évjárat, 1.6 benzin) eltört két gyújtógyertya (NGK) porcelán része, (ez miatt nem is járt egy henger) így csak ezt a kettőt cseréltük ki, de Bosch-ra.
  Tehát így 2db NGK és 2db Bosch gyertya van benne. Be indítottuk és pár másodpercig szépen járt (ment mind a négy henger) de aztán leállt. Próbáltuk újra indítani de ha elfordítom a kulcsot akkor a visszajelző lámpák világítanak kattan valami a műszerfal alatt ,de a motort az önindító megsem forgatja. A hangszóróban lévő piros led gyorsan villog. Próbáltuk bebikázni és behúzni is de semmi.A távirányítójával nem tudom kinyitni a centrálzárat csak a bal első ajtót kulcsal. Autószerelő rárakott gépet is de az nem tudot komunikálni az ECU-val (elvileg nem kap áramot az ECU). Próbáltuk pótkulcsal is de ugyanezt csinálja. Ön szerint immobiliser hibásodhatott meg? Ha igen, mit lehet ilyen esetben tenni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Ákos!

   A leírása alapján nagy a baj, valószínű a motorvezérlő egység adta meg magát. Nem immo probléma…

 3. Tisztelt szabo Denes nekem volna egy seat cordoba1.4 es az lenea gondom hogy egesznap rendesen mukodot ami csak egyszer csak nem indulbe sebenzint se szikrat nem ad akumlator jol mukodik semi baja nincs azlene akerdesem mittegyek vagyhova forduljak vele elore is koszonom

  1. Kedves Noémi!

   Érdemes felkeresni egy autószervízt, és egy diagnosztikát csináltatni, hiszen ez több száz hiba lehet.

 4. Tisztelt Szabó Dénes!

  Audi a6 1.9pd indítás reggel pöcc. Majd ahogy el kezd melegedni az idő és szeretném beindítani olyankor nem megy elsőre se másodikra csak sokadikra. A jelenség olyankor, kulcs elfordít, nincs ac hang viszont a műszerfalon kigyullad több ikon is (esp, abs). Ilyenkor leveszem a gyújtást és újból kezdem egészen addig, amíg meghallom az ac hangját, felvillan az izzítás ikon. Azután egyből indul. Csak melegben csinálja. Viszont ha járok az autóval és megállok, leállítom és azonnal vissza teszem rá a gyújtást, akkor nem csinál ilyeneket és újból be tudom indítani. Van esetleg valami tipp, hogy mitől van ez a jelenség?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Tamás!

   Érdemes lenne egy hibakód kiolvasót rádugni, mert ez sok minden lehet…

 5. Tisztelt Szabó Dénes!
  Van egy Ford C Max. 2000 tdci. Az öninditó forgatja a motort de nem indul az autó. Van ötlete hogy miért?

  1. Kedves Tímea!

   Ez sok minden lehet, de valószínű nem immobilizer probléma. Egy autószervíbe érdemes elvinni az autót…

   1. Én olyan problémával állol szembe, hogy az autó elindul, pöcc röff, megy szépen.
    De az autómnak a jobb oldala nem kap áramot. Ez azt takarja, hogy a hangszórók nem működnek és az ajtók sem akarnak lezáródni(centrál záros az autó).
    És egyszerűen nem tudom, hogy mi lehet a hiba. Vw golf 3 1.4 benzin 94-es évjárat.
    Kihez forduljak ilyen problémával?
    Válaszát köszönöm.

    1. Kedves Tamás!

     Érdemes felkeresni egy autóvillamossági műhelyt. Valami tápellátási gond lehet…

  2. Szia.olyan kérdésem van 2007 ford focus 2kombi 1.8i van és párás ködös időben nem indul,de ha miután a pára meg a köd el múlik egy pöcre be indúl ennek mi oka lehet?kösszönöm előre is a választ.üdv:Koltai Attila

 6. G astrám önindító megy a többi elecktronika ne m müködik!ha kiveszem a kulcsot akkor is rajta van a gyújtás csakanni külmbséggel hogy sípol es letiltott

  1. Kedves László!

   Valószínű a gyújtáskapcsoló zárbetét van eltörve.

  1. Kedves Márk!

   Ezt sok minden okozhatja. Érdemes lekérdezni a hibatárolót, remélhetőleg az közelebb visz a problámához.

 7. Nekem olyan problémám van, hogy nem teker az autom. A kormány alatt katog az ablak törlőnek a reléje. Meg világít a piros pont. Meg kéri a kódott, kihez kéne el vinnem az automat. (Fiat punto 2 benzines)

  1. Kedves Mihály!

   Ha jól értem indításkor be kell ütnie valamilyen számkódot? Ez valami utólagos immobiliser lehet.
   Ha tudja a pontos típusát, akkor a forgalmazó tudja javítani, vagy cserélni. Másik megoldás, hogy ki tudom szerelni a helyszínen.

 8. Szia!Nekem olyan probléma jött elő ez egy Skoda Octavia 2 hogy nem jelez vissza a müszerfal semmit nincs rajta gyújtás gyújtáskapcsoló az jó viszont nincs elektromos ablak müködés se fütö motor nem megy .

  1. Kedves István!

   Érdemes megvizsgálni a biztosítékokat, csatlakozókat, és kábeleket. Házilag ezt nehéz megoldani, javaslom egy autóvillamossági műhely felkeresését!

 9. Kedves Dénes!

  Tegnap délután még minden rendben volt az autóval (Honda Jazz 2012), ma este viszont már az ajtót sem tudtam kinyitni az autótávirányítóval (egyikkel sem.) A kulccsal bejutottam a kocsiba, de nincs világítás, és nem tudom beindítani a kocsit. Olyan, mintha elektromosan lenne valami. Elképzelhető, hogy egy nap alatt telejsen lemerült az aksi, hogy még az ajtókat sem tudom kinyitni? A lámpa nem maradt égve. Esetleg még arra tudok gondolni, hogy az esőzésnek lehet hozzá valami köze? Ma egész nap esett. Köszönöm.

  1. Kedves Attila!

   Egy nap alatt akár teljesen le tud merülni az akkumulátor. Lehet akkumulátor hiba, akkor cserélni kell, de lehet, hogy valami fogyasztó folyamatosan leszívja. Ilyenkor meg kell keresni azt, ami ált. valami utólagosan beszerelt fogyasztó.

   Üdv

 10. Jonap. nekem egy opel zafira 1.6 benzines van.. és olyan csinál hogy inditásnál csak kattan egyet és a muszerfalon minden fény kialszik teljesen.. de visszont az akumulator 100% os..az imo jelet kuld.. mert ha ki veszem a kulcsbol.. az ikon elkezd villogni gyujtason… ezert nem értem mi lehet a baja

 11. Ja és azt el felejtetem le irni hogy az auto Huzasra poc rof indul… csak kulcsal nem indit

 12. Kedves Dénes
  Mai nap el ment mindkét oldali irányjelző menet közben ,malyd mikor újra indultunk volna nem indul az autó vész villogó sem működik, forog a motor de nem indulbe és a központi zár sem működik Renault Thalia 15.dci

  1. Kedves Irén!

   Sajnos ez valami központi áramellátási gondnak tűnik. Szükséges mindenképpen egy autóvillamossági szerviz felkeresése az ünnepek után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj most! 06 20 575-15-95