Villám autónyitás logo

Tanksapka zár kinyitása

Szerző: Szabó Dénes, okleveles autózár nyitó specialista

Tanksapka zár kinyitása

Azt gondolhatnád, hogy a tanksapka zárja sosem romolhat el. Persze ez a tévhit mindig akkor igazolódik be, amikor éppen rohansz, a tank pedig üres és a töltőállomáson vesztegelsz. Eláruljuk, hogy mi a teendő, ha tanksapka zár kinyitása a cél!

Miben más a tanksapka?

Habár ahány autó, annyi zár, mégis általánosságban elmondható, hogy a tanksapkákat legtöbbször mechanikusan lehet lezárni. Ez annyit jelent, hogy a szerkezetet egy fizikális kulcs segítségével lehet működésre bírni, aminek hatására a reteszek elmozdulnak. Mivel egy igen fontos zárról van szó, szinte mindig egy biztonsági megoldással egészítik ki, ami ennyit jelent, hogy gyakran a tanksapkát a kulcs elfordításával egyidőben ellentétes irányba kell mozdítani. Erre azért is van szükség, mert ennek a zárnak a tökéletes illeszkedése biztonsági és környezetvédelmi okokból is jelentős. Hátránya azonban, hogy a zár összetettségének köszönhetően, a meghibásodások kockázata is nő.

Honnan tudhatod, hogy gond van?

Számos jele lehet annak, hogy a tanksapka zár javításra szorul. Összegyűjtöttünk néhányat!

A kulcs nem illeszkedik a lyukba

Elég egyértelmű jel, hogy itt bizony valami gond van! Ha a kulcs nem illeszkedik a zárba, akkor nem érdemes erőltetni, ugyanis könnyen végzetes meghibásodást okozhatsz a szerkezetben.

A kulcs nem fordul el a zárban

Ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozhatsz. Számos ok állhat a meghibásodás hátterében, ami lehet a kopás, eltömődés, fizikai behatás. Bármelyikkel is állsz szemben, ne akard erőből megoldani, ugyanis ezzel akár bele is törheted a kulcsot.

Lötyög a zárszerkezet

A túl feszes és nem forgó zár mellett, ugyanolyan bosszantó a lötyögő szerkezet. A kulcs könnyedén forog, azonban semmit nem generál, így működésképtelen. A sapka felfeszítése valamilyen eszközzel a legrosszabb, amit tehetsz!

A tanksapka nem zár vissza

Mindezek közül talán a legrosszabb, amikor a tankolást követően a sapka nem zár vissza hosszas próbálkozás ellenére sem. Ez bizony gond, hiszen a párolgó üzemanyag veszélyes, nincs idő a késlekedésre. Ilyenkor új tanksapkát kell venni.

A tanksapkába beletört a kulcs

Szerencsére erre van megoldás, hiszen speciális szerszámainknak köszönhetően ki tudjuk szedni a beletört darabot.

A tanksapkának elveszett a kulcs

A kulcsot tudjuk pótolni. A zár alapján el tudjuk készíteni a kulcsot akár helyszínen is.

Mit tegyél, ha a tanksapka zárja nem működik?

Mivel valószínűleg vagy tankolás előtt vagy után vagy, elképzelhető, hogy az autó nem igazán tud mozdulni az adott helyről, ahol a problémát tapasztaltad. Amennyiben még a tankolás előtt kerültél bajba, ne ess pánikba, állj félre a benzinkút parkolójába és hívd a szakembereinket! Akár egy órán belül megérkezünk és károkozás nélkül megoldjuk a gondot, hogy mielőbb folytathasd a napot! Amikor várod a kollégánkat, tájékoztass minket mindenről: a kocsi típusáról, évjáratáról és a helyzetedről egyaránt. 

Ha tankolás után vagy és a sapka nem zár, akkor sincs semmi vész! Jelezd a kutasnak a problémát és azonnal hívj minket, mi pedig extra gyorsasággal kiérkezünk. Lehetőleg ne mozdulj el az autóval, ugyanis a nyitott üzemanyagtartály rendkívül veszélyes! Ne tömítsd el semmivel a nyílást! Törekedj arra, hogy semmilyen nyílt láng ne kerülhessen az autó közelébe!

Ne aggódj! A tanksapka zár kinyitása rendkívül egyszerű feladat nekünk! Mentsd el a számunkat és jelentős idő- és pénzveszteségtől megóvhatod magad!

Szabó Dénes
Latest posts by Szabó Dénes (see all)

Tartalomjegyzék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj most! 06 20 575-15-95