Mihez kezdj, ha beragadt gyújtáskapcsoló zár?

 

 

Akadozva megy be a slusszkulcs a zárba?

Kicsit nehézkesebben fordul?

 

Ne várd meg, míg beragad a gyújtáskapcsoló zár! Eláruljuk, mit tehetsz ilyenkor, hogy megúszd a cserét.

A gyújtáskapcsoló zár felel azért, hogy egy autót csak a hozzá való kulccsal indíthassanak be. Ennél fogva egy típushoz kötött, érzékeny műszerről van szó. Ahhoz, hogy kezelni tudj egy felmerülő problémát, mint például a beragadt gyújtáskapcsoló zár, tudnod kell annak lehetséges okait.

Mi okozhatja a gyújtáskapcsoló zár beragadását?

 

 

Egy ilyen összetett és finom zár esetén gyakorlatilag bármi. Ha például a zsebedben hordod a kulcsot, apró szöszök és hajszálak akadhatnak bele, amelyeket a gyújtáskapcsolóba dugva folyamatosan felhalmozol. Emellett lamellák minden kulcsbedugás alkalmával mozgásban vannak, hogy felvegyék a kulcshoz illő alakot, ezért gyorsan kopnak. Ha pedig egy, vagy több lamella is megkopik, már nem veszik fel úgy az alakot, ahogyan kellene, ilyenkor előfordulhat, hogy beragad a gyújtáskapcsoló zár. De akár el is törhet

A leggyakrabban az Opel Astra, Corsa, Vectra, Zafira, Volkswagen, és Renault tipusok hibásodnak meg…

 

Hogyan kerüld el, hogy beragadjon a gyújtáskapcsoló zár?

 

 

Amikor már érzed, hogy szorul, vagy akad a kulcs a gyújtáskapcsolóban, azonnal cselekedj!

Ilyenkor még meg tudod menteni a gyújtáskapcsoló zár betétét, és nem kell kicseréltetned az egészet, vagy hozzá még a kormányzárat is!

Első próbálkozásnak jó, ha kitisztítod a gyújtáskapcsolót a helyén. A zsebpiszok ellen ez elég kell, hogy legyen, azonban, ha a tisztítás után is szorul a zár, az komolyabb problémát jelent.

 

Ilyenkor már érdemes szerelőt hívni, egy esetleges lamellacsere miatt.

Amikor még csak akad, de azért mozog, ki lehet szerelni és cserélni a lamellákat, így adhatsz még néhány évet a gyújtáskapcsolódnak.

Ha azonban a lamellák, vagy más alkatrész eltört, vagy súlyosan sérült, akkor sajnos ki kell cseréltetned az egész gyújtáskapcsoló zárat, de akár a kormányzárat is…

 

 

Ha nem figyelsz az intő jelekre…

 

Hajlamosak vagyunk a problémákat mindig egy kicsit odébb tolni, halasztani. Ha viszont egy problémával minden nap, minden indításkor szembesülünk – mindig szorul a zár, nehezen forgatjuk a kulcsot –, azt nem célszerű sokáig halogatni, mert egy nap majd arra eszmélhetünk, hogy bent van ugyan a slusszkulcs a zárban, de a kocsi se indulni nem akar, se a kulcsot visszaadni. És akkor most légy okos!

Amikor rohansz, vagy épp ezer dolgod lenne, de ott ülsz az autódban, és próbálod kiimádkozni belőle a kulcsot, akkor egy pillanatra szállj ki, és nyugodj meg. Azzal, hogy rángatod, tekered, fújod, harapod vagy könyörögsz neki, nem leszel előrébb, csak idegesebb.

 

 

Ugye, már el van mentve egy megbízható szakember telefonszáma (06205751595)?

Ne habozz, hívj fel minket, mondd el, mi a probléma, és várj a segítségre.

 

Érdemes már az első jeleknél felhívni minket telefonon, mondd el, mi a baj, és valószínűleg meg tudjuk mondani, hogy már most kell cserélni, vagy még egy ideig tudod használni.

Ha eljössz hozzánk, vagy mi megyünk a helyszínre, legyen nálad az autó forgalmi engedélye, illetve valamelyik iratod, amivel bizonyítani tudod, hogy a tiéd az autó – a többi a mi dolgunk!