Mi sem egyszerűbb az Opel gyújtáskapcsoló betét cserénél!

 

Veled is előfordult már, hogy a gyújtáskapcsolóba dugva a kulcsot, nem mozdult se jobbra, se balra? Te is kaptál már mini-szívrohamot, amikor beszorult a slusszkulcsod? Eláruljuk, mit tehetsz legközelebb, ha ilyen helyzetbe kerülsz!

A gyújtáskapcsoló betét a gyújtáskapcsoló zárrésze – ez biztosítja, hogy az autódat csak a hozzá való kulccsal lehessen beindítani. Minden márkájú autónak, legyen az akár Skoda, Audi, Ford vagy Opel, külön-külön gyújtáskapcsolóbetétje van, melyek típusonként is eltérnek. Ezeket a megfelelő szakszervízben vagy alkatrészekkel foglalkozó boltban megvásárolhatod, ha úgy hozza a szükség. De mit tehetsz amíg eljutsz a pótalkatrész-boltba?

 

Amikor felmerül a probléma

 

Az első és legfontosabb, hogy ne nyúlj hozzá. Ha beszorult, ne rángasd, ne forgasd. Az autó gyújtáskapcsoló betétje sokkal érzékenyebb, mint egy hagyományos ajtó zárja, így egy egészen apró darab letörése is komoly meghibásodásokat okozhat.

A probléma azonban nem itt merül fel először. Az Opel gyújtáskapcsoló hibái már korábban jelentkeznek, csak sokszor hajlamosak vagyunk átsiklani felettük.

 

A gyújtáskapcsoló két részből tevődik össze vane gy elektromos betét, és maga a zárbetét, ahová kulcsot dugod.

Az elektromos betét akkor hibásodik meg, ha bár a gyújtáskapcsolót elfordítod, de nincs áram.

Ha nem tudod elfordítani, akad, vagy a gyújtás rajta marad, akkor a gyújtáskapcsoló zárbetét van eltörve, cserélni kell, vagy javítani.

 

 

Egyszer- egyszer nehézkesebben tudtad behelyezni a kulcsot? Esetleg néhányszor már meg is akadt?

 

Ezek az apró jelek már arra utalnak, hogy a gyújtáskapcsoló forgó részéből letört egy darab, kikopott vagy esetleg megsérültek a lamellák. Ha emellett tovább használod, minden alkalommal egyre jobban fog sérülni, mígnem egy nap beragad a kulcs a gyújtáskapcsolóba.

Ilyenkor jön az a rész, hogy kétségbeesetten kutatsz az interneten egy megbízható szakember után – pedig egyszerűbb, ha elmented egy hozzáértő számát, aki bármikor, bárhol segít rajtad!

Az Opel gyújtáskapcsoló betét cseréje

 

Bár az új gyújtáskapcsoló betétet te is megveheted, a cserét több okból is jobb, ha szakemberre bízod. Az Opel gyújtáskapcsoló cseréje ugyanis szakértelmet, műszaki érzéket és speciális eszközöket igényel.

A másik ok azonban ezeknél is fontosabb: a légzsák folyamatos veszélyforrás lesz számodra, hiszen pirotechnikai eszköz. Ha felrobban, az komoly sérüléseket okozhat, sőt, extrém esetben akár az életedbe is kerülhet. A szakember könnyen és gyorsan le tudja bontani a kormány alatti burkolatot úgy, hogy az ne sérüljön, majd leveszi az akkumulátor sarut és széthúzza a csatlakozókat. Ezek után megnézi, hogy alumínium, vagy fekete műanyag ház védi a gyújtáskapcsoló betétet, és annak megfelelően áll neki, hogy kivegye a gyújtáskapcsoló betétet.

Ha nincs nálad azonnal az új betét, akkor se aggódnod. Az alap tipusokhoz nekünk van raktáron Opel Astra G, F, Corsa C… Így akár ezt a helyszínen is ki tudjuk cserélni újra.

Ilyenkor 2 db új kulcs jár hozzá, amibe az immobilizer chipet is áttesszük.

Ha megvan az új gyújtáskapcsoló betét, azt a szakember ugyanolyan gyorsan behelyezi, ahogyan az előzőt kiszedte, te pedig nyugodtan használhatod tovább az autót.

Nagyon fontos, hogy az Opel gyújtáskapcsoló betét cseréjét ne bontott alkatrésszel oldd meg, ugyanis azt nagy valószínűséggel hamarosan ismét cserélned kell majd. Nézz körül a különböző cégek gyári és utángyártott kínálata között, és onnan válassz az autódba új alkatrészt!