A VW Golf IV gyújtáskapcsoló javítása

Szerző: Szabó Dénes, okleveles autózár nyitó specialista

Vw Golf IV gyújtáskapcsoló

Hogyan zajlik a VW Golf IV gyújtáskapcsoló javítása?

A jó öreg „négyesgolf” sokak szíve csücske, hiszen egy megbízható családi autó, amely pont annyi kényelmet és extrát nyújt, amennyire az embernek szüksége van. De mi a helyzet, ha nem indul, meg sem morran, és szükség van a VW Golf IV gyújtáskapcsoló javítására? Segítünk!

A Volkswagen Golf IV tipikusan egy olyan autó, amibe annak idején a gyár minden olyan újítást beletett, melyet akkoriban kezdtek bevezetni – vagyis az egyik legmodernebb autó volt az ő korában, de ma is megállja a helyét a piacon. Éppen ezért tud nagyon bosszantó lenni, ha esetleg meghibásodik a gyújtáskapcsolója, hiszen amúgy olyan jó állapotban van még a kocsi, nem akarod lecserélni! Ám pánikra semmi ok, ha minket hívsz ilyen esetben, villámgyorsan megoldjuk a problémádat, és folytathatod az utadat.

Mire szolgál a gyújtáskapcsoló zár?

Első ránézésre csak a kulcs behelyezésére és a jármű indítására való, ám ennél jóval komolyabb feladatai vannak ennek az apró szerkezetnek Segítségével ugyanis ki- és be lehet kapcsolni a kormányzárat, de ez az apró berendezés működteti az elektromos betétet is, mellyel rákerül a járműre a gyújtás, és támogatja az önindító rendszert is. 

A IV-es Volkswagen Golfok esetében a gyújtáskapcsolóval egybeépítettek egy transponder gyűrűt is, amely az indítás jogosultság ellenőrző rendszer része. Ez azt jelenti, hogy ha jogosulatlan, megfelelő kulccsal nem rendelkező személy próbálja meg beindítani az autódat, ez a fekete gyűrű továbbítja. kulcs jelét az immobilszer egységnek, ami  jelzi a motorvezérlőnek, hogy semmiképpen ne engedje beindítani a járművet. A gyűrű a kulcsban levő chip kódszámát olvassa le; ha ez megfelel az általa is ismert kódnak, engedi a vezérlő egységnek a motor beindítását, ha viszont nem, akkor blokkol. 

Baj akkor van, ha a gyújtáskapcsoló zár beragad, vagy valami miatt nem engedelmeskedik a saját kulcsának sem, mikor útra kelnél. Ez tipikusan mechanikus hiba!

Mit nem érdemes tenni ilyen helyzetben?

Nagyon fontos, hogy bár elsőre jó ötletnek tűnhet, de egyedül semmiképpen ne nyúlj hozzá, és ne próbáld megszerelni a gyújtáskapcsolót. Ez főként azért nagyon lényeges, mert ha megsérül a gyűrű, nagy eséllyel soha többé nem fog elindulni, de legalábbis igen komoly összegért elég sok időre küldheted el szakszervizbe, ahol meg tudják oldani a problémát. Emellett már csak azért is veszélyes egyedül hozzáfogni a szerelésnek, mert a légzsák érzékelői is a közelben helyezkednek el. Szóval egy rossz mozdulat és akár fel is robbanhat az egész légzsák, ami igen veszélyes lehet.

A VW Golf IV gyújtáskapcsoló javítása

Az egyetlen megoldás, ha szakembert hívsz a helyszínre. Egy sokat tapasztalt hozzáértő ugyanis tisztában van minden ilyen apró veszéllyel, és gond nélkül tudja lebontani a kormány mellett elhelyezkedő burkolatot, így hozzáfér a probléma gyökeréhez. Szóval ha nem indul az autó, és nem az akkumulátorral van probléma, tárcsázd a telefonszámunk, tapasztalt munkatársaink a segítségedre sietnek!

A gyújtáskapcsoló javítható, ált. a lamellák, vagy a kormányzár mozgató kis műanyag sérül. Ezek cserélhetők. Rossz esetben a kormányzár szerkezet is cserére szorul. Szervizautónkban van ehhez mindenféle alkatrész, így egy biztos, a helyszínről a saját lábán megy el!

Nem kell trailert hívnod, nem kell bevontatnod az autót sok pénzért: „házhoz” megyünk, azonnal! Budapest területén egy órán belül ott vagyunk, de szükség esetén vidékre is elmegyünk – csak az utazási idő lesz kicsit hosszabb.

Ha VW Golf IV gyújtáskapcsoló javítására van szükséged, keress minket bármikor!

Szabó Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hívj most! 06 20 575-15-95