Autó zárszervizt keresel? Nem kell tovább!

 

Bárkivel megeshet, mégis személyes balszerencseként gondolunk rá, ha elhagyjuk az autónk kulcsát, esetleg valamilyen más okból képtelenek vagyunk kinyitni a járművet. Ilyenkor persze jön a pánik és az eseti vészmegoldások. Mit kellene tenned valójában?

 

Az autó zárja bonyolult és érzékeny szerkezet, és minél újabb az autó, ez annál hatványozottabban igaz rá. Az, hogy egy reggel, amikor sietnél, nem hajlandó kinyílni, vagy éppen visszazárni, számos okból történhet – éppen ezért fontos, hogy ne kezdj soha magánakcióba.

Megelőzés a siker kulcsa

 

A műszaki hibáknak többnyire vannak jelei, melyek előre sejtetik a problémát, ha az ember tudja, mire figyeljen oda. Egy zárszerkezet bonyolult, aprólékos, és egymásra épülő elemekből áll. Elég egy kis hiba, és a szerkezet máris feladja a szolgálatot egy időre.  Ha nehezebben csúszik a zárba a kulcs, akad a forgásban, vagy nem megbízható a központi zár, érdemes zárszervizt hívni, hogy megelőzd a bajt, ugyanis Murphy törvényei szerint a legrosszabb helyzetben üt majd be. 

Mi okozhatja a meghibásodást?

 

A kulccsal rengeteg szennyeződést vihetünk be a zárba akaratlanul és észrevétlenül, amik odabent bizony szépen felgyűlnek. Nem kell nagy dolgokra gondolni: néhány szál cérna a kabátzsebből, egy kevés szösz a farmerból, és kész is a baj. A manuálisan bevitt szennyeződéseken kívül azonban számos más dolog is okozhatja az autó zár meghibásodását. Ilyen például az, ha megtörik a kábel az autóban vagy hibás géder gumi miatt beázik az ajtó belseje. Ezeket nem veszed észre azonnal, és előjelük sincsen, csupán a másnapi meglepetés jut neked, ha nem tudsz bejutni az autódba. 

 

Mikor lehet még szükséged zárszervizre?

 

Megesik, hogy égen-földön keresed a kulcsod, de egyszerűen sehol nem találod, és a pótkulcsodat is mintha a föld nyelte volna el – így nem tudsz elindulni. Van az úgy, hogy megsérül a kulcs, és használhatatlanná válik, te pedig lélekben felkészülsz rá, hogy pár napig autó nélkül maradsz. Felejtsd el!

 

Mit tegyél ilyen helyzetben?

 

Bármekkora is a baj, először nyugodj meg, és keresd elő azokat az okmányaidat, melyekkel igazolni tudod, hogy az autó a tiéd. Forgalmi, jogosítvány, személyi igazolvány, törzskönyv – ezekre szükséged lesz. Ezek után hívj minket, mondd el, mi a baj, amennyire tudod. Természetesen pontos diagnózist nem várunk tőled, azt majd a helyszínen mi magunk állítjuk fel. 

 

A főváros területén egy órán belül odaérünk hozzád bárhová, így nem is kell sokat várnod. A zárszerviz ideje a probléma komolyságától függ, erre sajnos csak ott a helyszínen fogunk tudni pontosabb becsült időt mondani, az azonban biztos, hogy az autódat úgy kezeljük, mintha a sajátunk lenne. Folyamatosan azon leszünk, hogy a zárszerviz során semmiben ne tegyünk kárt, az autód pedig mihamarabb ismét rendesen működjön.

 

Mindegy, hogyan zárult be – mi zúzás nélkül kinyitjuk neked!