Mi fán terem a gyújtáskapcsoló cseréje?

 

Pontosan mi az a gyújtáskapcsoló, mire jó és mikor merül fel a cseréje ? Bár a KRESZ tanfolyamon biztosan te is tanultál róla, de fogadjunk, hogy tudunk újat mondani! 

 

Hogyan néz ki egy gyújtáskapcsoló?

 

A gyújtáskapcsoló zárbetét igazából az a rész a kormány mellett, ahova a kulcsot helyezed be. Egy zárhengerből és a bele való kulcsból áll, ami a gyújtáskapcsoló elektromos betétet fordítja, és oldja a kormányzárat. Mikor a kulcsot elforgatjuk, akkor lép működésbe a gyújtáskapcsoló, kioldja a kormányzárat, ráadja a gyűjtést, és beindítja a motort – de természetesen csak akkor indul be, ha azzal a kulccsal próbálkozunk, ami ehhez a zárhoz való. Főleg mióta indításgátlóval látják el az összes újonnan gyártott autót: már nem lehet zsebtolvaj módszerekkel eltulajdonítani egy kocsit, a saját kulcsa kell hozzá, a benne található jeladóval. Enélkül nem megyünk sehová.

 

Miért romlana el a gyújtáskapcsoló?

 

Pontosan azért, amiért minden más dolog is el tud romlani – elhasználódik. 

  • Simán előfordulhat, hogy valamiért a kulcs beleragad, sehogy sem akar elfordulni, és hiába rángatod, kiszedni sem tudod a zárbetétből. 
  • Érintkezési hiba is sokszor fordul elő – ilyenkor leginkább az elektronika a ludas
  • És persze ott van az a lehetőség, hogy valaki megpróbálta elvinni az autódat, és megrongálta közben a gyújtáskapcsolót

 

Vannak olyan esetek, amikor még megmenthető az eredeti gyújtáskapcsoló, csupán javításra szorul. Például akkor, amikor csak kicsit akad benne a kulcs, vagy ha nem rongálták meg erőszakosan. Viszont, ha feltörték az autót, illetve, ha magát a zárbetétet nem lehet roncsolás nélkül kiszedni a helyéről, akkor mindenképpen szükséges a gyújtáskapcsoló cseréje.

 

Hogyan lehet javítani vagy cserélni a gyújtáskapcsolót?

 

Ha a kevésbé rossz eset áll fenn, és esetleg sérülésmentesen is ki lehet operálni a gyújtáskapcsolót a kormány mellől, akkor érdemes behoznod hozzánk az autót, hogy kicseréljük vagy kijavítsuk a hibás elemeket. Egyedül nem lenne szerencsés nekiállni szétszedni teljesen a zárbetétet, hacsak nem vagy profi szerelő, mert könnyen csak ronthatsz a helyzeten. Ha mozgásképtelen a jármű, akkor sem kell aggódnod, hiszen ha minket hívsz, szívesen kimegyünk a helyszínre.

 

Ha pedig túlságosan roncsolt a gyújtáskapcsoló, akkor mindenképpen ki kell cserélni. Mi azt javasoljuk, hogy vadonatúj gyújtáskapcsolót szerezz be. Lehet persze kapni bontóban is, jelentősen olcsóbban, viszont egyáltalán nincs rá garancia, hogy az nem romlik el ugyanúgy pár napon belül. 

Ha a gyártótól veszel egy újat, az nem éppen pénztárca-kímélő, és általában sokat is kell várni rá, te meg addig autó nélkül maradsz. Mi az utángyártott alkatrészt ajánljuk, ami közepes árkategóriában van, és egy pár évig biztosan jól fog működni. Szervizünkben kiszedjük a régit, és beüzemeljük neked az újat.

Amit fontos észben tartanod: ha úgy látod, valami hiba van a gyújtáskapcsolóddal, de még működik, a cseréjét vagy javítását semmiképpen se halogasd. Ez nem az a fajta probléma, amit el lehet napolni, mert nagyon pórul járhatsz!

Gyújtáskapcsoló cseréjével kapcsolatban fordulj hozzánk bizalommal:)