Amikor a gyújtáskapcsoló felújítás a megoldás…

 

Megadta magát a gyújtáskapcsoló? Jó hírünk van: vannak olyan helyzetek, amikor nem kell feltétlenül egy teljesen új szerkezetet venned. Ha valami miatt meghibásodik vagy megsérül a gyújtáskapcsoló, az nem jelenti automatikusan azt, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlni egy teljes cseréhez. Ilyenkor lehet megoldás a gyújtáskapcsoló felújítás!

 

Mi a gyújtáskapcsoló fő feladata?

 

Az egyik legfőbb funkciója ennek a szerkezetnek az elektromos betét működtetése, mellyel rákerül a járműre a gyújtás, és támogatja az önindító rendszert. Bizonyos típusú autóknál a gyújtáskapcsoló zár segíti működtetni az automata váltót is. 

Ha 1995. után gyártották az autódat, tehát immobiliserrel van felszerelve, akkor garantáltan van a gyújtáskapcsolóra építve egy transzponder gyűrű, amely nagyban segíti az önindító munkáját. Ez azt jelenti, hogy ha jogosulatlan, megfelelő kulccsal nem rendelkező személy próbálja meg ellopni az autódat, ez a fekete gyűrű jelzi az immobilisernek, hogy semmiképpen ne engedje beindítani a járművet. A gyűrű ugyanis a kulcsban levő chip kódját olvassa le, amely ha megfelel az általa is ismert kódnak, engedi a vezérlő egységnek a motor beindítását, ha nem, letiltja. Ez egy szuper rendszer; baj csak akkor van, ha a gyújtáskapcsoló meghibásodik valami miatt, és a saját kulcsára sem reagál… 

 

Mikor lehetséges a gyújtáskapcsoló felújítása?

 

Van néhány tipikusan olyan eset, amikor megoldható a gyújtáskapcsoló sérülés nélküli eltávolítása a járműből. Ilyen például az, ha elvesztetted a kulcsodat, a kormányzárral együtt történt a bontás, vagy ha nem történt erőszakos behatolás a kocsiba. 

Ha hozzánk fordulsz a problémáddal, és sikerült eltávolítani a gyújtáskapcsolót, akkor szétszedjük és a hibás lamellákat kicseréljük, így újra úgy használhatod, mintha semmi sem történt volna. Abban az esetben viszont, ha a gyújtáskapcsoló tengelye vagy háza sérült, akkor érdemesebb újat vásárolni, mert anyagilag sokkal jobban megéri.

Vannak olyan gyújtáskapcsoló típusok, amelyek csak sérüléssel vehetők ki, ilyenkor vagy részben sérül, de javítható, vagy teljesen sérül, ekkor újra kell kicserélni.

 

Mikor lehetetlen sérülés nélkül kivenni a gyújtáskapcsolót?

 

Ha feltörték a kocsidat vagy megpróbálták ellopni, sajnos szinte biztosan esélytelen a gyújtáskapcsoló sérülés nélküli eltávolítása és felújítása. 

A legtöbb esetben a zárlamellák sérülnek, még ekkor is kivehetők speciális szerszámmal, és új lamellákkal felújítható.

Ha törött, akkor mindenképpen csere szükséges!

 

Mit tegyél és mit ne tegyél, ha elromlott a gyújtáskapcsoló?

 

Nem érdemes egyedül próbálkozni!

Fontos, hogy ha a kezedben tartod a sérülés nélkül eltávolított gyújtáskapcsolót, akkor ne állj neki szétszedni házilag. A rengeteg apró alkarrész ugyanis nagyon könnyen széthullik és esélyed sem lesz újra összeszerelni. 

Ne halogasd, ha hibát észlelsz!

Amennyiben bármilyen kisebb hibát veszel észre, vagy a megszokottól eltérő viselkedést tapasztalsz a gyújtáskapcsoló működése során, mindenképpen fordulj mielőbb szakemberhez. Ugyanis ha ráhagyod, és halogatod elhozni, akkor a helyzet egyre rosszabbá válik, míg végül el sem tudod fordítani a zárban a kulcsodat. Az út szélén ragadni ilyen módon pedig nem csak kellemetlen, de anyagilag is határozottan megterhelő, hiszen trélert kell hívnod a helyszínre. Viszont ha időben észbe kapsz, és van esély a gyújtáskapcsoló felújítására, akkor több szempontból is jól jársz. 

 

Hozd el hozzánk, amíg még menthető, és mi gondoskodunk a gyújtáskapcsoló felújításáról!