Mi a gond, ha a VW Touran gyújtáskapcsoló nem fordul

 

Szinte már mindenkinek rutin az autó beindítása: megfelelően elhelyezkedni az ülésben, bekapcsolni a biztonsági övet, benyomni a megfelelő pedált és elfordítani a slusszkulcsot. De mit kell akkor tenni, ha nem fordul el a gyújtáskapcsoló?

 

vw Touran gyújtáskapcsoló

 

Az első reakció ilyen helyzetben általában az, hogy dühöngeni kezdünk, kétségbe esünk, vagy elragadtatott lépésekre szánjuk el magunkat – kinek-kinek vérmérséklete szerint. Ha a VW Touran gyújtáskapcsoló nem fordul, az egy orvosolható probléma – ha viszont dühödben bele is töröd a kulcsod, akkor már sokkal nehezebb lesz a dolog!

Ezért arra kérünk, hogy ilyen esetekben vegyél egy nagy levegőt, és hívj minket. Amíg pedig arra vársz, hogy kollégánk a helyszínre érjen, olvasd el ezt a cikket, mert segíthet elkerülni a hasonló helyzeteket!

 

A Vw gyújtáskapcsoló meghibásodásának előzetes jelei

  • Vw gyújtáskapcsoló akad
  • Nem fordul el a kulcs a zárban
  • Beragadt a kormányzár
  • Nem fordul el a kulcs a zárban

 

Amikor megakad a slusszkulcs, akkor nagy a baj, de bizonyos jelekből már korábban is következtethetsz arra, hogy valami nem stimmel. Ilyen jel lehet az is, ha nehezen megy be, nehezen jön ki, vagy beragad a kulcs az indítóba, és így azt nem lehet kihúzni onnan. Gyakran megesik az is, hogy a kulcs elfordul a zárban, viszont nem ad rá gyújtást vagy a gyújtás után nem engedi beindítani a motort. 

Ilyen helyzetekben nagyon fontos, hogy ne halogasd a dolgot: kérj mielőbb segítséget, hiszen egy apró, „jó lesz az úgy!” probléma könnyen valami nagyobb gonddá nőheti ki magát.

 

Volkswagen gyújtáskapcsoló kinyitása

 

Ha nem működik megfelelően a zár, vagy nem fordul a zárban a kulcs, nem kell kétségbe esni. Ami a legfontosabb, hogy ne próbáld meg saját kezűleg megoldani a helyzetet, mert annak szinte biztos, hogy sok bosszúság, és a gyújtáskapcsoló sérülése lesz a vége! 

Sokszor megesik az is, hogy ha például beragad a kulcs a gyújtáskapcsolóban, akkor azt az emberek erővel próbálják kihúzni azt onnan. Ez nagyon nem jó taktika, mert sokszor pont emiatt törik bele a kulcs a zárba.  Egy beletört kulcs sokkal nagyobb bonyodalmat tud okozni, mint magának a gyújtáskapcsolónak a meghibásodása. 

Ha minket hívsz, mi egy speciális kulccsal, külsérelmi nyom nélkül tudjuk elfordítani a gyújtáskapcsolót.

 

Mennyi idő a VW Touran gyújtáskapcsoló kinyitása?

 

Tudni kell, hogy a legtöbbször a kormányzár hibája okozza, mert abban eltörik egy alkatrész, ez sokszor magában hordozza a gyújtáskapcsoló műanyag alkatrészének sérülését is, így néha csak akad, majd bár a kormányzár kiakad, de nem fordul el.

 

vw Touran gyújtáskapcsoló műanyag

 

Ez azt jelenti, hogy a kormányzárat cserélni, a gyújtáskapcsolót javítani, vagy cserélni kell. Ez nem a legolcsóbb mulatság, mert a kormányzár igen drága…

A jó hír, hogy ez a helyszínen megoldható 1- 2 óra alatt, és mehetsz is tovább…

 

Vw Touran kormányzár

Mi tehát a teendő, ha a VW Touran gyújtáskapcsoló nem fordul?

 

Ahogy az elején is írtuk: hívj segítséget. Budapest gyorsan a helyszínen vagyunk, és – ha senki nem piszkálta a zárat, akkor elvégezzük a szükséges javítást és cserét a nálunk lévő anyagokból. Ez nem egyszerű szerelési munka, hiszen elég bonyolult lebontani a rendszert, és ha nem szakszerű, akkor több százezer forint is lehet a kár, ha eldurran a légzsák, vagy megsérül az elektronika…

Így nem kell várnod napokat az autódra, és nem kell horror összegeket áldoznod a gyújtáskapcsoló cseréjére, sem az autó elszállítására. 

Vannak helyzetek, amikor a DIY megoldások olcsóbbak és egyszerűbbek – de ez nem az!

 

Mindegy, hogyan zárult be, mi zúzás nélkül kinyitjuk neked!

 

Szabó Dénes