Megoldások, ha a VW gyújtáskapcsoló nem fordul, vagy csak nehezen

 

Kora reggel van, munkába indulnál. Gyors leltárt tartasz: iratok, kulcsok, ebéd, laptop megvan, kinyitod az autót, a laptoptáskát és az ebédet lerakod az anyósülésre, beülsz, bedugod a kulcsot a Volkswagened gyújtáskapcsolójába, és… Nem fordul. Nem történik az égadta világon semmi. Mit tehetsz most?

 

Minden, ami napi használatban van, előbb-utóbb el fog romlani. Pechünkre az autók az egyes alkatrészek elromlását mindig a legrosszabb percekre időzítik: hétvégére, ünnepnapra, vagy éppen akkorra, amikor sietünk valahová. A legjobban karbantartott autón is elromolhat ez-az, teljesen kivédeni tehát lehetetlen. Mit tehetsz hát, ha éppen a VW gyújtáskapcsoló nem fordul? Eláruljuk!

 

A probléma forrása

 

Ahhoz, hogy meg tudjunk javítani valamit, tudnunk kell, hogy pontosan mi és mitől romolhatott el. Abban az esetben, ha a VW gyújtáskapcsoló nem fordul, két opcióval számolhatunk:

 

  1. Az egyik, hogy a gyújtáskapcsoló zárbetéttel történt valami: az erőltetéstől letört fémdarab, illetve a túl sok lerakódott szennyeződés a leggyakoribb okok. A kocsi kulcsán ugyanis rengeteg kosz tapad meg, ahogyan egyik helyről a másikra pakoljuk. A ruhaszösz és por a leggyakoribb, de zsebekből könnyedén összeszed zsebkendő- vagy rágógumidarabokat is, ezeket pedig észrevétlenül bejuttathatjuk a gyújtáskapcsoló zárbetétbe. Szerencsére ez a jobbik eset, ilyenkor vagy javítani lehet a gyújtáskapcsolót, vagy új kell.
  2. A másik opció, hogy a kormányzár a hibás: és ez a rosszabb eset, ugyanis azt teljes egészében ki kell cserélni.

 

Vw kormányzár ház

 

Apró trükkök, amik kihúzhatnak a szorult helyzetből

 

Szerencsére mindig lapul néhány apró trükk a tarsolyunkban, amivel ha megúszni nem is tudod az autó szervizeltetését, de az aktuális helyzetet még megmentheted. Ha nagyon sietned kell, próbálj meg

 

  • fújj egy kevés WD-40-et a kulcsra, tisztítsd meg alaposan, majd fújj WD-40-et a zárbetétbe is, aztán mozgasd benne az autókulcsot finoman ki-be
  • végül, ha ezekkel megvagy, de még mindig nem fordul el a gyújtáskapcsoló, hagyd benne a kulcsot, és finom mozdulatokkal mozgasd benne ide-oda, mintha forgatnád (ne nagy erővel!), mindeközben forgasd a kormánykereket jobbra-balra ütközésig. Ezzel talán sikerül kioldanod a kormányzárat.

*fontos, hogy ezt nagyon óvatosan csináld, és ha bármi ellenállást tapasztalsz, akkor azonnal hagyd abba.

 

Nagyon fontos, ha a WV gyújtáskapcsoló nem fordul

 

Ha a fentiek valamelyike sikerrel járt, mehetsz a dolgodra:) De még aznap kérj időpontot, hogy mihamarabb átvizsgáljuk a kormányzárat és a gyújtáskapcsoló zárbetétet. Lehet, hogy most szerencséd volt, de biztos lehetsz benne, hogy a probléma vissza fog térni, az apró trükkök pedig másodszor már nem biztos, hogy beválnak. Javítani, vagy cserélni szükséges!

Ha nem vált be egyik trükk sem, ne stresszelj, segítünk! Hívj minket a 06 20 575 15 95-ös mobiltelefon számon, és a probléma átbeszélése után el is indulunk, hogy kihúzzunk a slamasztikából bárhol.

Mindegy, hogyan zárult be, mi zúzás nélkül kinyitjuk neked!

 

Szabó Dénes